Wyjątkowe wigilijne pierogi

17:30 Unknown 1 Comments

Jednym z moich ulubionych dań pojawiających się na wigilijnym stole są tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Szczególnie kiedy zachwycają swoim wyjątkowym smakiem!




składniki: 3 szkl. mąki, 2 jaja, szczypta soli, 3/4 ciepłej wody
farsz: około 1-1 i 1/2 kg kapusty kwaszonej (dobrze wypłukanej i ugotowanej do miękkości - zalewamy wodą lekko ponad poziom kapusty i gotujemy), 3 szklanki suszonych i wymoczonych w gorącej wodzie grzybów, 1 posiekana i podsmażona na maśle cebula, vegeta, pieprz, maggi lub sos sojowy




wykonanie: Dobrze namoczone grzyby odsączamy z nadmiaru wody i mielimy w maszynce. Następnie mielimy cebulę, a na końcu dokładnie odsączoną z wody kapustę. Całość doprawiamy pieprzem, vegetą oraz ewentualnie maggi/ sosem sojowym. Mieszamy i przekładamy do głębokiej patelni. Całość przez chwilę wysmażamy na średnim ogniu.




Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Następnie wałkujemy placki i wykrajamy dużą szklanką bądź maszynką do pierogów koła z ciasta. Na środek nakładamy farsz, składamy na pół i sklejamy brzegi. Można zapleść obwarzanek. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy łyżkę soli. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy pierogi, lekko mieszamy i kilka minut po wypłynięciu pierogów odcedzamy je i wykładamy na naczynie lekko wysmarowane oliwą. Wystudzone pierogi chowamy do lodówki w oczekiwaniu na wigilię i odsmażanie!

1 komentarz:

  1. Racja, nie ma to jak pierogi. Takie z kapustą i grzybami to prawie moje ulubione;) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...