Drugie śniadanie z kiwi i bananem

12:32 Unknown 2 Comments

Za oknem deszczowa pogoda, mój kochany uciekł poszperać w starociach na Koło, a ja razem z Manią poddałyśmy się typowym zajęciom sobotnim Polaków, czyli sprzątaniu i oglądaniu seriali :)
Po sprzątaniu przyszedł czas na drugie śniadanie - proste,  szybkie, smaczne i słodkie!
A z racji tego, że u nas nadal panuje klimat nieco dietetyczny, serek użyty do śniadania był w wersji lżejszej.


składniki: 150g serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego lekkiego, 1/2 banana, 1/2 kiwi, 2 łyżki pokruszonej granoli
opcjonalnie: kot domowy :)

wykonanie: Banana kroimy w plasterki, kiwi dzielimy na pół i również kroimy w plasterki. Następnie granolę dzielimy na 3 części: pierwszą wsypujemy do szklanki na dno, pokrywamy połową serka i dodajemy połowę pokrojonych bananów i kiwi. Na wierzch sypiemy drugą porcję granoli, ponownie wykładamy serek i układamy owoce wraz z pozostałą częścią granoli. Opcjonalnie śniadanie można zjeść w towarzystwie mruczącego kota, ułożonego na kolanach na kocu w pochmurny dzień :)

weekendowo w wersji sauté :)

2 komentarze:

Paella z owocami morza

20:54 Unknown 2 Comments

Dawno już nic nowego nie pojawiło się na blogu, a wszystko przez to, że trochę diety, trochę jedzenia poza domem i wiecznie rozładowany aparat... Dzisiaj na szybko postanowiliśmy przygotować paellę z owocami morza, więc pod koniec gotowania (i w trakcie rozmowy telefonicznej) szybko podłączyłam akumulatorek do ładowania i udało się na szybko zrobić zdjęcie naszej ekspresowej paelli :)
Składniki są dość okrojone ale ważne, że były owoce morza...!


składniki: 250g owoców morza (u mnie mrożone), 150g krewetek, 600ml bulionu rybnego (z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego), 140g ryżu, 3 małe papryki: żółta, czerwona i zielona, 2 sparzone pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 130ml białego wina (miałam francuskie półsłodkie), papryka słodka mielona, sól, pieprz, szczypta chili, sos ostrygowy, sos sojowy, sok z cytryny, szczypiorek, 2 łyżki oliwy

wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy krewetki aż się zarumienią. Zdejmujemy je z ognia. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę, najlepiej drobną, choć u mnie na szybko była grubsza, po czym podsmażamy przez kilka minut na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Przez chwilkę podsmażamy i dodajemy do zawartości patelni obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość przez chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat oraz słodką paprykę, chili, szczyptę soli oraz pieprz i mieszamy. Podlewamy winem i odparowujemy aż zawartość patelni zmniejszy swoją objętość. Wlewamy bulion. Na patelnię dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minut. Nie mieszamy! Następnie na wierzchu wykładamy owoce morza oraz wcześniej podsmażone krewetki, ponownie przykrywamy i dusimy 5-8 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy paellę pod przykryciem na 3 minuty. Po tym czasie odkrywamy - zawartość powinna napęcznieć. Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy póki ciepłe!

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...