tag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post7597749124502409250..comments2024-01-14T08:42:45.900+01:00Comments on Maxymonium kulinarne: Migdałowe pralinkiAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/10472035154970769089noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post-77812465986907751692012-12-09T16:28:02.264+01:002012-12-09T16:28:02.264+01:00Witam ponownie :)
Chyba juz wiem w czym był proble...Witam ponownie :)<br />Chyba juz wiem w czym był problem z tym olejem. To nie spirytus tylko czekolada. Milka biala ma w skladzie tłuszcze roslinne (pewnie jakies margaryny, utwardzane lub cos takiego) Jak ja za bardzo sie podgrzeje, to ten tluszcz zaczyna "wyłazić". Mialem to jeszcze raz i bylo bez alkoholu. Potem podgrzewałem bardzo delikatnie kolejne porcje tej czekolady i juz bylo lepiej, olej nie wyciekał. Przestawulem sie na wedla, zobaczymy co wyjdzie.asterixnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post-29450336745776302032012-11-04T12:58:53.259+01:002012-11-04T12:58:53.259+01:00Ciszę się, że udało się mimo wszystko coś z tym zr...Ciszę się, że udało się mimo wszystko coś z tym zrobić :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10472035154970769089noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post-85080023122990370042012-11-04T12:51:22.861+01:002012-11-04T12:51:22.861+01:00Dziekuje za odpowiedz. Brak likieru i nieodparta c...Dziekuje za odpowiedz. Brak likieru i nieodparta chęć zrobienia ich byly powodem zamiany skladnika. poprawie sie następnym razem :) Pragne tylko donieśc, ze pralinki wyszly pyszne :) odsaczylem olejek ile sie dalo, zroblem pralinki i do lodówki. Pychotka :)asterixnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post-68613700975427457482012-11-04T11:15:27.792+01:002012-11-04T11:15:27.792+01:00Bardzo mi przykro, że pralinki nie wyszły... I win...Bardzo mi przykro, że pralinki nie wyszły... I winny rzeczywiście może być spirytus, który oddzielił olej migdałowy od masy... W moim przypadku zamierzonym było dodanie likieru zamiast zwykłego alkoholu.<br />Także następnym razem warto trzymać się przepisu :) albo żeby nie było więcej problemu migdały zastąpić owocami wcześniej podgotowanymi w rondelku na syrop i przetartymi przez drobne sitko. Wtedy spirytus im nie zaszkodzi :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10472035154970769089noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post-78759062999815673182012-11-03T23:45:51.958+01:002012-11-03T23:45:51.958+01:00A mi cos nie wyszlo :(( czekolada milka, migdaly z...A mi cos nie wyszlo :(( czekolada milka, migdaly zmieliłem na mączkę. Jedyna roznica, to zamiast likieru - dałem aromat migdałowy + spirytus. Mieszane w/g przepisu. I cos dziwnego. Masa zaczela wydzielac olej. W piewszej chwili myslalem, ze to olejek migdalowy, ktory dodalem nie chce sie polaczyc z masa. Ale w pol godziny olejku wylecialo z 50ml z porcji masy. A olejku dodałem może z 1 ml. Masa jest okrutnie tłusta. Nie wiem, co bylo nie tak :(( czy to spirytus wywołał taka reakcję czy cos innego jest tego przyczyną?? Stoi w lodówce, liczyłem na to ze ten olejek stwardnieje i wymieszam mase. Niestety nic z tego olejek pozostał olejkiem. <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3285294243631066009.post-82418541298919279372011-10-30T22:49:08.091+01:002011-10-30T22:49:08.091+01:00U mnie różnica jest taka, że raz jem pół wagonu sł...U mnie różnica jest taka, że raz jem pół wagonu słodyczy a raz cały wagon ;-) <br />Ale domowe pralinki...mmm. To chyba wyższa szkoła jazdy i jak na razie popatrzę na Twoje!Arvénhttps://www.blogger.com/profile/11849785369507033630noreply@blogger.com