Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że nie zawsze chce się własnoręcznie przygotowywać sos do makaronu, szczególnie, ze półki w sklepie zachęcają szeroką gamą kolorowych słoiczków opisanych kuszącymi nazwami sosów. I owszem, można sobie od czasu do czasu pozwolić na odrobinę ułatwienia w życiu ale wtedy warto sięgnąć po najmniej przyprawiony sos, który charakteryzuje się przede wszystkim dobrą jakością pomidorów, wchodzących w skład sosu. Jednak najlepsze przepisy to te, które uczą czegoś od podstaw więc przedstawiam przepis na proste domowe spaghetti słodko kwaśne.
składniki: 3/4 opakowania makaronu spaghetti, 400-500g mięsa mielonego (np. z szynki), puszka pomidorów w sosie pomidorowym (bez skórki), 6-7 większych pieczarek, 1 duża cebula, 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej Kamis, 1 płaska łyżeczka bazylii/oregano, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, 1 płaska łyżeczka vegety do pieczarek, olej, 2 starte ząbki czosnku, masło, opcjonalnie sos worcester albo sojowy. opcjonalnie starty ser
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając odrobinę oleju. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy dokładnie mięso, które lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy je w półplasterki, podobnie rozprawiamy się z cebulą. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki, przyprawiając je lekko solą, pieprzem i opcjonalnie vegetą. Kiedy się wysmażą dodajemy cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy aż się zeszkli.
Podsmażone pieczarki z cebulką przekładamy do mięsa, podlewamy odrobina wody, mieszamy i dalej dusimy razem na małym ogniu. Do rondelka z rozgrzaną łyżeczką masła dodajemy pomidory z puszki i zagotowujemy. Przyprawiamy bazylią/oregano, granulowaną cebulką, startym czosnkiem, sosem worcester albo sojowym, solą oraz pieprzem. Dodajemy do patelni z mięsem, mieszamy. Całość doprawiamy cukrem oraz kwaskiem cytrynowym aż do uzyskania pożądanego smaku słodko kwaśnego. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Opcjonalnie można posypać startym serem.
poniedziałek, 28 listopada 2011
wtorek, 15 listopada 2011
Faszerowane papryki
Jak zwykle po wizycie u rodziny, wracam z nowymi pomysłami na przepisy. Tym razem nie było inaczej i zainspirowana obiadem u cioci postanowiłam zrobić swoje faszerowane papryki.
składniki: 3 kolorowe papryki, 300g mięsa mielonego (np. wieprzowego), 6 większych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 starty ząbek czosnku, 1/2 posiekanej cebuli, 1 jajo, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 2 łyżki posiekanego koperku,1 łyżeczka masła klarowanego
wykonanie: Torebkę ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojone dowolnie pieczarki. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i dokładnie wysmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy ryż oraz jajo, starty czosnek oraz koperek, dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy wierzch, którym następnie będziemy przykrywać papryki.
Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych za pomocą małego nożyka i płuczemy pod wodą. Papryki napełniamy przygotowanym wcześniej farszem i przykrywamy wierzchnią częścią.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-45 minut.
Upieczone papryki delikatnie przekładamy na talerze, podważając je na przykład szpachelką (papryki będą miękkie i mogą się rozwalić podczas przekładania).
składniki: 3 kolorowe papryki, 300g mięsa mielonego (np. wieprzowego), 6 większych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 starty ząbek czosnku, 1/2 posiekanej cebuli, 1 jajo, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 2 łyżki posiekanego koperku,1 łyżeczka masła klarowanego
wykonanie: Torebkę ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojone dowolnie pieczarki. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i dokładnie wysmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy ryż oraz jajo, starty czosnek oraz koperek, dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy wierzch, którym następnie będziemy przykrywać papryki.
Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych za pomocą małego nożyka i płuczemy pod wodą. Papryki napełniamy przygotowanym wcześniej farszem i przykrywamy wierzchnią częścią.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-45 minut.
Upieczone papryki delikatnie przekładamy na talerze, podważając je na przykład szpachelką (papryki będą miękkie i mogą się rozwalić podczas przekładania).
czwartek, 10 listopada 2011
Śniadaniowe muffiny z wędzonym boczkiem i tofu
Kupiłam sobie dzisiaj nową książkę Nigelli Lawson zatytułowaną: "Jak być domową boginią" i mimo marnego dzisiaj apetytu, patrząc na jedną z tart zawartych na stronach książki, zainspirowałam się do stworzenia szybkich śniadaniowych muffinek z wędzonym boczkiem i tofu.
składniki: 170g mąki pszennej, 120g jogurtu naturalnego, 1/2 szkl. oleju, 1 duże jajo, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 czubata łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 200g wędzonego pokrojonego w wąskie paski boczku, 180g pokrojonego w kostkę tofu, 1 mała lub 1/2 dużej cebuli posiekanej drobno
wykonanie: Na rozgrzanej suchej patelni dokładnie podsmażamy boczek, a następnie dokładamy do niego cebulkę i również podsmażamy.
Po zdjęciu składników z patelni przekładamy na nią pokrojone tofu i smażymy przez chwilę.
W misce dokładnie roztrzepujemy jajo z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem oraz olejem. Dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną i mieszamy aż składniki się połączą. Do ciasta dokładamy podsmażony wcześniej boczek z cebulką oraz tofu.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni i wstawiamy muffiny na około 15 minut (przez pierwsze 5 minut można ustawić pieczenie wyłącznie na spód).
składniki: 170g mąki pszennej, 120g jogurtu naturalnego, 1/2 szkl. oleju, 1 duże jajo, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 czubata łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 200g wędzonego pokrojonego w wąskie paski boczku, 180g pokrojonego w kostkę tofu, 1 mała lub 1/2 dużej cebuli posiekanej drobno
wykonanie: Na rozgrzanej suchej patelni dokładnie podsmażamy boczek, a następnie dokładamy do niego cebulkę i również podsmażamy.
Po zdjęciu składników z patelni przekładamy na nią pokrojone tofu i smażymy przez chwilę.
W misce dokładnie roztrzepujemy jajo z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem oraz olejem. Dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną i mieszamy aż składniki się połączą. Do ciasta dokładamy podsmażony wcześniej boczek z cebulką oraz tofu.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni i wstawiamy muffiny na około 15 minut (przez pierwsze 5 minut można ustawić pieczenie wyłącznie na spód).
Pełnoziarniste penne ze szpinakiem
I pomyśleć, że zawsze jak sięgam po szpinak to zawsze mi się przypomina bajka o Popeyu, bohaterze komiksu stworzonego przez Elziego Crislera Segara. O tyle Popeye jest inspirującą postacią, że posiada bardzo dobre serce i ma jedną znakomitą cechę - nie potrafi kłamać i co najważniejsze zajada się szpinakiem, który dodaje mu siły.
I tak za sprawą Popeya jednym z ostatnich serwowanych przeze mnie dań było pełnoziarniste penne ze szpinakiem.
składniki: około 100g suchego pełnoziarnistego penne, 110 g szpinaku ( u mnie mrożone liście), 300g mielonego mięsa z indyka, 1 szkl. startego sera (np. parmezan), 150g śmietany, sól, pieprz, granulowana cebula, sos sojowy, 1 łyżka oliwy.
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Kiedy się lekko zrumieni, dodajemy szpinak, opcjonalnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, granulowaną cebulą oraz opcjonalnie sosem sojowym.
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy śmietanę ze startym serem i dodajemy do składników na patelni. Dodajemy ugotowany makaron i ponownie mieszamy.
Dodatkowo można posypać makaron startym serem.
sobota, 5 listopada 2011
Lekka pomidorowa na pikantnie z soczewicą
Uwielbiam słodkawą pomidorową z dużą ilością śmietany, ale tym razem musiałam zmienić wersję swojej zupy i jak się okazało zmieniła się diametralnie począwszy od samych podstaw. Takim sposobem wyszła lekka pomidorowa na pikantnie z soczewicą. Zupa jest naturalnie gęsta, a przede wszystkim sycąca.
składniki: bulion warzywny: 150g włoszczyzny w paskach (mrożona), 500ml wody, 1/2 łyżeczki soli
1 puszka całych pomidorów w soku pomidorowym, 1 puszka soczewicy, 1 cebula, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżki 10% śmietany, sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cukru/ fruktozy, sok z cytryny, oregano
Do kremu pomidorowego dodajemy wcześniej przygotowany bulion warzywny i wraz z włoszczyzną i raz jeszcze miksujemy aby rozdrobnić warzywa. Całość przelewamy do garnuszka i wstawiamy na mały palnik. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą, oregano oraz cukrem i sokiem z cytryny do smaku (zupa powinna być lekko pikantna).
Do kubeczka wlewamy około 1 łyżki wazowej zupy i dodajemy śmietanę i szybko mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy kolejną łyżkę zupy i ponownie mieszamy. Do zupy dodajemy odcedzoną soczewicę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Nie zagotowujemy!
składniki: bulion warzywny: 150g włoszczyzny w paskach (mrożona), 500ml wody, 1/2 łyżeczki soli
1 puszka całych pomidorów w soku pomidorowym, 1 puszka soczewicy, 1 cebula, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżki 10% śmietany, sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cukru/ fruktozy, sok z cytryny, oregano
wykonanie: W garnuszku wstawiamy wodę z włoszczyzną i 1/2 łyżeczki soli, gotujemy przez kilka minut. Pomidory przekładamy z puszki do blendera i miksujemy. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę aż się zeszkli i lekko zarumieni. Dodajemy do blendera i ponownie miksujemy.
Do kubeczka wlewamy około 1 łyżki wazowej zupy i dodajemy śmietanę i szybko mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy kolejną łyżkę zupy i ponownie mieszamy. Do zupy dodajemy odcedzoną soczewicę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Nie zagotowujemy!
piątek, 4 listopada 2011
Naleśniki kukurydziane
Odchodzę powoli od używania mąki pszennej, mąka kukurydziana wypiera ją na każdym kroku. Przyszedł więc czas na zrobienie jednej z moich ulubionych potraw, czyli... naleśników. Zapraszam również do przepisu na tortille z naleśnikami kukurydzianymi na moim drugim blogu w wersji light maxymoniumlight.blogspot.com (odnośnik do przepisu z tortillami).
składniki: (4 porcje)1 szkl. odtłuszczonego mleka, 55 g mąki kukurydzianej, 1 jajo, szczypta soli
oliwa do smażenia
wykonanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozsmarowujemy pędzlem kuchennym oliwę i smażymy naleśniki.
składniki: (4 porcje)1 szkl. odtłuszczonego mleka, 55 g mąki kukurydzianej, 1 jajo, szczypta soli
oliwa do smażenia
wykonanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozsmarowujemy pędzlem kuchennym oliwę i smażymy naleśniki.
Lekka kapusta na pomidorowo
Ostatnio kupiłam pół główki kapusty z myślą o zrobieniu szybkiej surówki, jednak plany się zmieniły. Po zakupieniu połowy fileta z udźca z indyka przyszła mi na myśl kapusta na pomidorowo. Idealna w połączeniu z małymi ziemniaczkami. W wersji bardziej wyrazistej zamiast mięsa z indyka można wywar ugotować na żeberkach, a podczas smażenia zasmażki zamiast oliwy użyć świeżego boczku i dodać skwarki do kapusty.
składniki: 1/2 główki kapusty, pół fileta z udźca z indyka , włoszczyzna (marchew, pietruszka, por), 1 cebula, mąka kukurydziana, 1 łyżeczka oliwy, 80g koncentratu pomidorowego (lub 4-5 świeżych przetartych przez sito pomidorów), ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 1 łyżeczka fruktozy/cukru, kwasek cytrynowy, opcjonalnie sos worcester do smaku, posiekany koperek/szczypiorek
wykonanie: Mięso, włoszczyznę i łyżeczkę soli zalewamy ok. 1l wody i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.Gotujemy aż mięso zmięknie, następnie bulion przecedzamy. W międzyczasie szatkujemy kapustę, którą później dodajemy do czystego bulionu oraz kroimy marchew, pietruszkę i rozdrabniamy mięso.
Kiedy kapusta zmięknie dodajemy marchew, pietruszkę i mięso. Dusimy pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę, oprószamy lekko mąką kukurydzianą i zalewamy 1/2 szkl. wody, mieszamy, a następnie dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i fruktozą/cukrem do smaku. Opcjonalnie można dodać sos worcester. Pod koniec dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek.
składniki: 1/2 główki kapusty, pół fileta z udźca z indyka , włoszczyzna (marchew, pietruszka, por), 1 cebula, mąka kukurydziana, 1 łyżeczka oliwy, 80g koncentratu pomidorowego (lub 4-5 świeżych przetartych przez sito pomidorów), ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 1 łyżeczka fruktozy/cukru, kwasek cytrynowy, opcjonalnie sos worcester do smaku, posiekany koperek/szczypiorek
wykonanie: Mięso, włoszczyznę i łyżeczkę soli zalewamy ok. 1l wody i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.Gotujemy aż mięso zmięknie, następnie bulion przecedzamy. W międzyczasie szatkujemy kapustę, którą później dodajemy do czystego bulionu oraz kroimy marchew, pietruszkę i rozdrabniamy mięso.
Kiedy kapusta zmięknie dodajemy marchew, pietruszkę i mięso. Dusimy pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę, oprószamy lekko mąką kukurydzianą i zalewamy 1/2 szkl. wody, mieszamy, a następnie dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i fruktozą/cukrem do smaku. Opcjonalnie można dodać sos worcester. Pod koniec dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek.
czwartek, 3 listopada 2011
Nowy blog w wersji light!
Z powodu nadwyżki kilogramów postanowiłam nie zawieszać działalności bloga tylko odrobinę go odmienić. Jednak osobny blog poświęcony lżejszym przepisom wydał mi się najlepszym rozwiązaniem. Blog o podobnie brzmiącej nazwie tj. Maxymonium kulinarne light znajdziecie pod adresem: maxymoniumlight.blogspot.com.
Przepisy oczywiście będą pojawiać się również na bieżąco na tym blogu, jednak fanów kuchni light mogę śmiało zaprosić do odwiedzania również nowego bloga.
Przepisy oczywiście będą pojawiać się również na bieżąco na tym blogu, jednak fanów kuchni light mogę śmiało zaprosić do odwiedzania również nowego bloga.
środa, 2 listopada 2011
Pizza z sosem
U mnie w domu przyjęło się już tak, że najlepsza pizza to właśnie ta z sosem. W końcu najlepsze co łagodzi obyczaje to delikatne, puszyste ciasto rozpływające się wręcz w ustach!
składniki: sos: łyżka masła, 1/2 piersi z kurczaka pokrojona w plasterki, 4 pieczarki pokrojone w talarki, 1 ostra papryczka, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 80-100ml śmietany 18%, sól, pieprz, cukier brązowy, cebula granulowana, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sos sojowy, kwasek cytrynowy, słodka mielona papryka
ciasto: około 300g mąki, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3/4 szkl. ciepłej wody, 2 łyżki oleju
starty ser
Składniki na ciasto zagniatamy (ciasto nie powinno się kleić do rąk) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną papryczkę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i również chwilę smażymy. Kiedy pieczarki się lekko podduszą dokładamy mięso i smażymy aż się zetnie, po czym dodajemy przekrojoną na pół, a następnie w plasterki cebulę i smażymy aż całość się dobrze wysmaży. Doprawiamy pozostałymi składnikami do smaku i dodajemy śmietanę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę do pizzy, a następnie nakłuwamy je widelcem. Na ciasto przekładamy sos i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na około 15 minut. Świetnie smakuje w połączeniu z sosem czosnkowym.
składniki: sos: łyżka masła, 1/2 piersi z kurczaka pokrojona w plasterki, 4 pieczarki pokrojone w talarki, 1 ostra papryczka, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 80-100ml śmietany 18%, sól, pieprz, cukier brązowy, cebula granulowana, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sos sojowy, kwasek cytrynowy, słodka mielona papryka
ciasto: około 300g mąki, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3/4 szkl. ciepłej wody, 2 łyżki oleju
starty ser
Składniki na ciasto zagniatamy (ciasto nie powinno się kleić do rąk) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną papryczkę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i również chwilę smażymy. Kiedy pieczarki się lekko podduszą dokładamy mięso i smażymy aż się zetnie, po czym dodajemy przekrojoną na pół, a następnie w plasterki cebulę i smażymy aż całość się dobrze wysmaży. Doprawiamy pozostałymi składnikami do smaku i dodajemy śmietanę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę do pizzy, a następnie nakłuwamy je widelcem. Na ciasto przekładamy sos i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na około 15 minut. Świetnie smakuje w połączeniu z sosem czosnkowym.
Muffiny malinowe i jagodowe
Jakiś czas temu nabrałam chęci na muffiny jagodowe, jednakże miałam również w posiadaniu odrobinę malin to powstały muffiny jagodowe i malinowe.
składniki: 220g brązowego cukru, 2 duże jaja, 200ml jogurtu, 270-280g mąki pszennej, 1/2 szkl. oleju, garść malin i garść jagód
wykonanie: Porcja na 6 dużych muffinek. Formę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia lub papilotkami. Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy. Dodajemy jogurt mąkę i olej. Dokładanie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy jagody, a do drugiej maliny, lekko mieszamy. Do trzech foremek wykładamy ciasto z jagodami i do pozostałych trzech ciasto z malinami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy muffinki przez 25-30 minut. Jeżeli jest taka konieczność pieczemy kilka minut dłużej.
składniki: 220g brązowego cukru, 2 duże jaja, 200ml jogurtu, 270-280g mąki pszennej, 1/2 szkl. oleju, garść malin i garść jagód
wykonanie: Porcja na 6 dużych muffinek. Formę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia lub papilotkami. Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy. Dodajemy jogurt mąkę i olej. Dokładanie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy jagody, a do drugiej maliny, lekko mieszamy. Do trzech foremek wykładamy ciasto z jagodami i do pozostałych trzech ciasto z malinami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy muffinki przez 25-30 minut. Jeżeli jest taka konieczność pieczemy kilka minut dłużej.
Rozgrzewająca cebulowa
Kiedy za oknem tak pochmurna pogoda to odechciewa się wszystkiego. Jeszcze od samego rana męczy przeziębienie i ból głowy. Jednak z pomocą przyszła mi dzisiaj płyta z piosenkami Norah Jones i właśnie piosenka: "Life is better", a najlepszym sposobem na rozgrzanie okazała się zupa cebulowa.
składniki: 3 duże żółte cebule, 20g masła, 1 łyżka cukru trzcinowego, bulion drobiowy: 2 skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie i liść laurowy, sól, pieprz,30ml białego wina
pieczywo na grzanki i ser do starcia (u mnie gruyère)
wykonanie: Skrzydełka oczyszczamy, włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy łyżkę soli, zalewamy około 1l wody i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu i zdjęciu ewentualnych szumowin dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż mięso zmięknie.
Wszystkie cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Kiedy cukier również się rozpuści dodajemy cebulę i karmelizujemy ją.
Bulion przecedzamy, a następnie dodajemy do niego karmelizowaną cebulę i białe wino. Gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na kromki pieczywa kładziemy starty ser i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż ser się zarumieni.
Zupę można również zmiksować blenderem i podawać w formie kremu, jeżeli ktoś nie przepada za całymi kawałkami cebuli.
składniki: 3 duże żółte cebule, 20g masła, 1 łyżka cukru trzcinowego, bulion drobiowy: 2 skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie i liść laurowy, sól, pieprz,30ml białego wina
pieczywo na grzanki i ser do starcia (u mnie gruyère)
Wszystkie cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Kiedy cukier również się rozpuści dodajemy cebulę i karmelizujemy ją.
Bulion przecedzamy, a następnie dodajemy do niego karmelizowaną cebulę i białe wino. Gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na kromki pieczywa kładziemy starty ser i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż ser się zarumieni.
Zupę można również zmiksować blenderem i podawać w formie kremu, jeżeli ktoś nie przepada za całymi kawałkami cebuli.