sobota, 24 grudnia 2011

Bananowe na migdałowym biszkopcie

Czasami brakuje pomysłów na ciasta, które można byłoby postawić na stole. Jednak wśród owoców kupionych na święta było kilka ładnych bananów stąd też powstał pomysł o zrobieniu ciasta bananowego z tym, że na migdałowym biszkopcie, bo w ostatnim momencie doszłam do wniosku, że migdały nadałyby ciekawego aromatu.




składniki: biszkopt: 4 jaja, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 40g dobrze zmielonych migdałów, kilka kropel aromatu migdałowego
krem bananowy: 3-4 banany zmiksowane, 1 kostka masła, 1 galaretka cytrynowa, 3 żółtka, 1 szkl. cukru pudru, łyżka żelatyny
pianka: 3 białka, 1 szkl. cukru pudru, 1 galaretka cytrynowa, szczypta soli
1 kieliszek amaretto, 1/2 szkl. przegotowanej wody do nasączenia biszkoptu




wykonanie: Jaja dokładnie ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oraz zmielone migdały. Pod koniec  dodajemy aromat. Piekarnik nagrzewamy do około 170 stopni i pieczemy biszkopt około 30 minut. Najlepiej piec biszkopt w dużej tortownicy, wtedy ciasto będzie miało ładny kształt, ewentualnie w średniej wielkości blaszce. Odstawiamy do ostygnięcia.
W dwóch osobnych szklankach rozpuszczamy galaretki, dodając do jednej dodatkową łyżkę żelatyny. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem oraz żółtkami, dodając zmiksowane banany. Nadal ubijając masę dodajemy jedną ostudzoną galaretkę z żelatyną. Odstawiamy na chwilę aby masa stężała. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy po przechyleniu miski do góry dnem białka nie będą uciekać z miski dodajemy cukier puder i ubijamy aż masa będzie błyszcząca. Pod koniec dodajemy drugą wystudzoną galaretkę i przez chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wystudzony i nasączony biszkopt układamy masę bananową (jeżeli trzeba ponownie miksujemy aby łatwiej było nałożyć), a następnie masę piankową. Chowamy do lodówki aby całość stężała.

2 komentarze: