składniki: 300ml mleka, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 2 czubate łyżki cukru, szczypta soli, 1 jajo, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, cukier puder i miód do smaku
wykonanie: Mleko wraz z ekstraktem, cukrem solą i jajkiem dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę oraz sodę lub proszek do pieczenia, olej i mieszamy aż masa będzie jednolita. Nagrzewamy gofrownicę i wlewamy łyżką odpowiednią ilość ciasta tak aby podczas pieczenia nie wypływało (ciasto będzie rosło i może "wysadzać" płynną masę poza formę). Upieczone gofry posypujemy cukrem pudrem i polewamy delikatnie miodem. Jest to idealny poprawiacz humoru w zimowe dni!
gofry uwielbiam na śniadanie.
OdpowiedzUsuńApetyczna, smakowita słodkość :).
OdpowiedzUsuń