Proponowany przeze mnie obiad znacznie odbiega od popisowego dania na Bucatini, bo makaron pojawił się z wersji z sosem śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami oraz mięsem mielonym z indyka.
składniki: 250g makaronu Bucatini, 500g mięsa mielonego z indyka (Indykpol), 300g pieczarek, 150g śmietany, 5 łyżek startego twardego sera, małe opakowanie świeżego szpinaku, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, woda do podlania, olej, masło
wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem oleju. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone na 4 części pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy pieczarki się podduszą dodajemy na patelnię mięso, cały czas mieszając i rozdrabniając. Pod koniec smażenia dodajemy starty ser, śmietanę i całość dobrze mieszamy. Dodajemy szpinak, przyprawy i jeszcze chwilkę dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Ale smakowite. :) Uwielbiam makaron ze szpinakiem i sosem smietanowym... Muszę zrobić na weekend.
OdpowiedzUsuńSzpinak to moja ulubiona zielenina :)
UsuńBardzo apetyczne fotki!!!! Za chwilę zjem monitor!
OdpowiedzUsuńViolu, dziękuję za udostępnienia na facebooku! ♥
UsuńMoje najlepsze połączenie. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten makaron! A w Twojej wersji musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na obiad :).
OdpowiedzUsuńubóstwiam wszelkie wariacje na temat makaronu i ślinka mi cieknie jak patrzę na Twoją propozycję ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mój ulubiony makaron!
OdpowiedzUsuń