składniki na placki (2 porcje): 2 duże ziemniaki, 4 łyżki mleka, 3/4-1 szkl. mąki, szczypta soli i pieprzu, olej
sos: składniki takie same jak w Strogonowie, z tym, że zmniejszamy drastycznie porcję wody w przepisie
dodatkowo: śmietana, starty żółty ser
wykonanie: Ziemniaki ścieramy drobno (ja ścieram na tarce o małych oczkach, choć najlepiej byłoby na tej stronie gwiazdkowej). W misce mieszamy dokładnie starte ziemniaki z mlekiem, mąką oraz przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Rozdzielamy masę ziemniaczaną na dwie porcje i jedną za pomocą łyżki rozkładamy na patelni na płaski placek i wysmażamy na rumiano z obu stron. Przygotowany placek rozkładamy na talerzu. Jedną połowę placka posypujemy startym serem, polewamy gulaszem, po czym znowu posypujemy serem i przykrywamy drugą stroną placka. Całość lekko polewamy gulaszem i dodajemy na wierzch śmietanę.
mmm:D palce lizać. Mam ziemniaczki, więc placek po węgiersku to dobry pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńI wbrew pozorom, danie nie jest szczególnie pracochłonne :)
UsuńI to się nazywa smaczny pomysł!!! Ekstra!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!!! Jejku, dopiero jadłam obiad, a po obejrzeniu Twoich zdjęć natychmiast zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie nie masz wyjścia tylko trzeba się brać za tarcie ziemniaczków :)
Usuń