Idealna propozycja na lunch.
składniki: na gofry: 250ml mleka, 1 i 1/3 szkl. mąki, 2 żółtka, 2 białka, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. oleju, odrobina oleju do natłuszczenia patelni
dodatki: domowy majonez, rozdrobniona pierś indyka w marynacie habanero, starty ser cheddar, pokruszony ser blue cheese, posiekana natka pietruszki
wykonanie: W misce mieszamy mleko, żółtka, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie dodajemy do masy. Patelnię grillową rozgrzewamy i smarujemy olejem. Następnie wlewamy masę i smażymy, aż wierzch nie będzie już zupełnie płynny. Całość próbujemy przełożyć na drugą stronę - możemy się posiłkować talerzem. Z drugiej strony gofra smażymy aż ciasto się zarumieni. Wysmażonego gofra kroimy na części, póki jest jeszcze gorący posypujemy go startym serem cheddar, dodajemy majonez, rozdrobnioną pierś indyka, pokruszony ser blue cheese oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać ciepłe!
O, jestem zaskoczona. Gofry na wytrawnie widzę po raz pierwszy i muszę przyznać, że wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń