składniki: (2 porcje): około 2 szkl. bulionu warzywnego, 2 większe marchewki, 1 czerwona cebula, pieprz mielony, oregano, 1 łyżka oliwy
opcjonalnie śmietana
wykonanie: Z racji mojego dzisiejszego lenistwa rozpuściłam kostkę bulionu warzywnego w około 2 szkl. wody, postawić na małym ogniu. W tym czasie marchewki umyć, obrać i pokroić w talarki, podobnie należy rozprawić się z cebulą. Na patelnię bądź do woka wlewamy łyżkę oliwy, a następnie dokładanie podsmażamy na niej marchewkę aż będzie w miarę miękka. Do marchewki wrzucamy cebulkę i podsmażamy. Marchewkę wraz z cebulką rozdrabniamy blenderem, dolewając powoli nasz bulion. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą oregano. Można dodać odrobinę śmietany, choć bez zupa wydaje się o wiele smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz