składniki: 2 ząbki czosnku, opcjonalnie papryczka chilli, choć ja używam kawałek zwykłej czerwonej, kilka sztuk mrożonych krążków kalmarów, bądź świeże pokrojone na grubość około 1 cm, 1 łyżka pasty pomidorowej, kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, słodka papryka, oregano, oliwa, makaron
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekany czosnek oraz papryczkę (bez pestek). Kiedy się lekko podsmażą dodajemy kalmary i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i całość podsmażamy. Na sam koniec dodajemy jeszcze pastę pomidorową oraz przyprawy do smaku oraz podlewamy wodą, zostawiamy przez chwilę na ogniu. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i całość mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz