Są dni kiedy słodycze mogłabym jeść garściami, jednak najbardziej lubię nadziewane pralinki. Postanowiłam w końcu zrobić swoje migdałowe pralinki.
składniki: nadzienie: 50ml śmietanki kremówki, 1 szklanka dokładnie zmielonych migdałów, 2 łyżki likieru migdałowego, 200g białej czekolady
150-200g czekolady gorzkiej lub pół na pół gorzkiej i mlecznej do obtoczenia
wykonanie: W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Kiedy już się rozpuści dodajemy migdały, kremówkę i likier migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przygotowaną wcześniej silikonową foremkę do czekoladek ( ja zastąpiłam ją foremką do kostek lodu) dokładnie smarujemy rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, smarujemy po raz drugi. Szprycę do kremu napełniamy kremem migdałowym i nadziewamy czekoladowe foremki, zostawiając miejsce na czekoladowy spód. Na sam koniec pokrywamy warstwę kremu i brzegi pralinek tak aby się połączyły i stworzyły piękne pralinki. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pozostawiamy cierpliwie w lodówce aż stwardnieją( ja nie wytrzymałam i niektóre sztuki lekko naruszyłam podczas wyjmowania, ale to czyste łakomstwo!).
niedziela, 30 października 2011
wtorek, 25 października 2011
Sałatka makaronowa
Ogarnęło mnie wczoraj wyjątkowe lenistwo. I nawet przez myśl mi nie przeszło aby zrobić obiad. Jednak w końcu zgłodniałam i z pomocą przyszła mi makaronowa sałatka.
składniki: 100g suchego makaronu (np. penne), pomidor, 1/2 czerwonej papryki, 3 jaja ugotowane na twardo, mała puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, olej
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidora, jaja, paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy do niej również kukurydzę i ugotowany i ostudzony makaron. Skrapiamy olejem, dodajemy 2 łyżki majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy posiekany szczypiorek. Mieszamy dokładnie.
poniedziałek, 24 października 2011
Wypasiona pizza
Czasami przychodzi tak wielka ochota na pizzę, że jest się w stanie położyć na niej wszystko co tylko znajduje się w lodówce. I tak właśnie powstaje wypasiona pizza.
składniki: 300g mąki, 20g drożdży, czubatka łyżeczka cukru, 1-1 i 1/2 szkl. ciepłej wody (w zależności od zapotrzebowania), szczypta soli, łyżka oleju, dodatki: szklanka startej mozarelli do pizzy, kulka mozarelli light, łyżka parmezanu, 3 plastry bekonu pokrojone na mniejsze kawałki, 3 plasterki szynki pokrojone na kawałki, pepperoni, pieczarki pokrojone w talarki, pół papryki pokrojonej w kostkę, przyprawa do pizzy, sos pomidorowy do smarowania spodu
wykonanie: Składniki na ciasto zagniatamy i ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 30 minut. Blachę do pizzy smarujemy olejem i wykładamy wyrośnięte ciasto. Całość nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. A następnie w dowolnej kolejności układamy dodatki i posypujemy przyprawą do pizzy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240-250 stopni i pieczemy około 15 minut, przez pierwsze 5 minut ustawiamy na pieczenie spodu.
składniki: 300g mąki, 20g drożdży, czubatka łyżeczka cukru, 1-1 i 1/2 szkl. ciepłej wody (w zależności od zapotrzebowania), szczypta soli, łyżka oleju, dodatki: szklanka startej mozarelli do pizzy, kulka mozarelli light, łyżka parmezanu, 3 plastry bekonu pokrojone na mniejsze kawałki, 3 plasterki szynki pokrojone na kawałki, pepperoni, pieczarki pokrojone w talarki, pół papryki pokrojonej w kostkę, przyprawa do pizzy, sos pomidorowy do smarowania spodu
wykonanie: Składniki na ciasto zagniatamy i ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 30 minut. Blachę do pizzy smarujemy olejem i wykładamy wyrośnięte ciasto. Całość nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. A następnie w dowolnej kolejności układamy dodatki i posypujemy przyprawą do pizzy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240-250 stopni i pieczemy około 15 minut, przez pierwsze 5 minut ustawiamy na pieczenie spodu.
Chleb pszenno- żytni
Jak już się raz sięgnie po mąkę chlebową to potem wchodzi to w nawyk. Kiedy więc zabrakło mi świeżego pieczywa w domu to powstał szybki chleb pszenno- żytni.
składniki: 250g mąki żytniej chlebowej, 500g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki suchych drożdży, 25g miękkiego masła, 450ml ciepłej wody, masło do smarowania formy i garstka płatków owsianych
wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem. Smarujemy formę, u mnie większa keksówka, a następnie obsypujemy ją płatkami owsianymi. Przekładamy do niej ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut. Kolejne 15 minut pieczemy w temperaturze 185 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
składniki: 250g mąki żytniej chlebowej, 500g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki suchych drożdży, 25g miękkiego masła, 450ml ciepłej wody, masło do smarowania formy i garstka płatków owsianych
wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem. Smarujemy formę, u mnie większa keksówka, a następnie obsypujemy ją płatkami owsianymi. Przekładamy do niej ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut. Kolejne 15 minut pieczemy w temperaturze 185 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Mule w białym winie
Nie zawsze kolacja musi być nudna. Czasami wystarczy zajrzeć w sklepie na dział rybny i dojrzeć coś godnego uwagi. Tym razem były to świeże mule.
składniki: 700g świeżych muli, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 posiekana cebula, posiekana garść natki pietruszki (łyżkę odkładamy na później), 250ml białego wina, 2 łyżki klarowanego masła
wykonanie: Mule przekładamy do naczynia z wodą i dokładnie oczyszczamy. Otwarte mule wyrzucamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek i większą część natki pietruszki. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy wino, a następnie mule. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość. co jakiś czas potrząsając, przez 2-3 minutki aż wszystkie muszle się otworzą. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.
składniki: 700g świeżych muli, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 posiekana cebula, posiekana garść natki pietruszki (łyżkę odkładamy na później), 250ml białego wina, 2 łyżki klarowanego masła
wykonanie: Mule przekładamy do naczynia z wodą i dokładnie oczyszczamy. Otwarte mule wyrzucamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek i większą część natki pietruszki. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy wino, a następnie mule. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość. co jakiś czas potrząsając, przez 2-3 minutki aż wszystkie muszle się otworzą. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.
czwartek, 20 października 2011
Bajgle z bekonem, kurczakiem i brie
Jak wiadomo bajgle można zjeść same, z masłem, a dlaczego nie z dodatkami? Przedstawiam teraz jedną z możliwych wersji podania bajgli: z bekonem, kurczakiem i brie.
składniki: bajgiel, 1 duży plaster pokrojonego bekonu, plastry podsmażonej lub gillowanej piersi z kurczaka, plasterki sera brie, pokrojony w plastry pomidor
wykonanie: Bajgiel kroimy na pół. Na dolnej części układamy pierś z kurczaka oraz bekon. Następnie kładziemy plastry pomidora oraz brie. Przykrywamy drugą połową. Wstawiamy na chwilę do piekarnika lub opiekacza w celu przypieczenia oraz rozpuszczenia sera.
składniki: bajgiel, 1 duży plaster pokrojonego bekonu, plastry podsmażonej lub gillowanej piersi z kurczaka, plasterki sera brie, pokrojony w plastry pomidor
wykonanie: Bajgiel kroimy na pół. Na dolnej części układamy pierś z kurczaka oraz bekon. Następnie kładziemy plastry pomidora oraz brie. Przykrywamy drugą połową. Wstawiamy na chwilę do piekarnika lub opiekacza w celu przypieczenia oraz rozpuszczenia sera.
Wołowina na pikantnie z fusilli grande
Ostatniego wieczoru podczas robienia porządków strasznie zgłodniałam. Ważne więc było aby kolacja powstała sprawnie ale obowiązkowo ze smakiem! W ciągu kilkunastu minut powstała wołowina na pikantnie z fusilli grande!
składniki: porcja fusilli grande, 320g mięsa mielonego wołowego, 1 mała cebula, 1 starty ząbek czosnku, 1 posiekana ostra papryczka, 20g startego parmezanu, śmietana 30%, sól, pieprz
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso, przyprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Kiedy tłuszczyk z mięsa już się lekko wysmaży dodajemy cebulkę i czosnek i dalej podsmażamy. W międzyczasie dokładamy posiekaną papryczkę. Następnie dodajemy starty parmezan, a gdy wszystko się dobrze połączy dodajemy śmietanę i jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i całość mieszamy. Podawać gorące. Zalecane jest aby nie jeść surowych papryczek :)
składniki: porcja fusilli grande, 320g mięsa mielonego wołowego, 1 mała cebula, 1 starty ząbek czosnku, 1 posiekana ostra papryczka, 20g startego parmezanu, śmietana 30%, sól, pieprz
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso, przyprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Kiedy tłuszczyk z mięsa już się lekko wysmaży dodajemy cebulkę i czosnek i dalej podsmażamy. W międzyczasie dokładamy posiekaną papryczkę. Następnie dodajemy starty parmezan, a gdy wszystko się dobrze połączy dodajemy śmietanę i jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i całość mieszamy. Podawać gorące. Zalecane jest aby nie jeść surowych papryczek :)
Bajgle
Okazuje się, że tak niewiele trzeba aby zachęcić samą siebie do pieczenia. I chociaż ostatnio popełniłam błąd kupując mąkę to już dzisiaj go nadrobiłam i kupiłam właściwą. Całe to poświęcenie jednak nie bierze się z przypadku. Będąc ostatnio w galerii handlowej zapatrzyłam się na stoisko z bajglami i niewiele myśląc postanowiłam zrobić swoje. Wreszcie się udało!
składniki: 500g mąki pszennej chlebowej (nareszcie!), 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 310ml wody, 7g suchych drożdży (jeżeli używamy świeżych to musi być ich dwa razy więcej), ziarna, 1 rozmącone jajo z łyżką mleka
wykonanie: Mąkę, cukier (1 łyżka), sól, drożdże oraz wodę dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, chociaż u mnie stały niecałe 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy ciasto na 8 części, z których każdą formujemy w owalny i gruby na 2 cm placuszek. W każdym placuszku robimy w środku dziurkę, w miarę szeroką aby przy ponownym wyrastaniu się nie zrosły.
Przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z łyżką cukru, a następnie obgotowujemy bajgle z jednej i drugiej strony przez chwilę. Gotowe bajgle wyjmujemy na płaskie naczynie aby przeschły. Ugotowane bajgle przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy je rozmąconym z mlekiem jajem, a następnie posypujemy ziarnami (u mnie sezam i słonecznik).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni na około 15 minut.
składniki: 500g mąki pszennej chlebowej (nareszcie!), 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 310ml wody, 7g suchych drożdży (jeżeli używamy świeżych to musi być ich dwa razy więcej), ziarna, 1 rozmącone jajo z łyżką mleka
wykonanie: Mąkę, cukier (1 łyżka), sól, drożdże oraz wodę dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, chociaż u mnie stały niecałe 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy ciasto na 8 części, z których każdą formujemy w owalny i gruby na 2 cm placuszek. W każdym placuszku robimy w środku dziurkę, w miarę szeroką aby przy ponownym wyrastaniu się nie zrosły.
Przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z łyżką cukru, a następnie obgotowujemy bajgle z jednej i drugiej strony przez chwilę. Gotowe bajgle wyjmujemy na płaskie naczynie aby przeschły. Ugotowane bajgle przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy je rozmąconym z mlekiem jajem, a następnie posypujemy ziarnami (u mnie sezam i słonecznik).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni na około 15 minut.
Domowy razowy
Omyłkowo kupiłam wczoraj mąkę razową chlebową zamiast pszennej. Szkoda by jednak było aby stała bezczynnie w szafce. Takim oto sposobem powstał domowy razowy.
składniki: wymierzone metodą prób i błędów: 110g mąki pszennej chlebowej, 250g mąki razowej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 15g miękkiego masła, 220ml ciepłej wody
opcjonalnie: jajo rozmącone z łyżką mleka
wykonanie: Mąkę pszenną, razową, sól, cukier, drożdże, miękkie masło oraz wodę dobrze razem wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywając ściereczką i dbając o to aby miska z ciastem stała w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładamy do, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, formy. Smarujemy rozmąconym jajem z łyżką mleka i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ponownie odstawiamy od wyrośnięcia na 30 minut.
Tak wyglądające ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę aby osiągnęła mniej niż 200 stopni ( u mnie to około 185 stopni) i dalej pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
składniki: wymierzone metodą prób i błędów: 110g mąki pszennej chlebowej, 250g mąki razowej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 15g miękkiego masła, 220ml ciepłej wody
opcjonalnie: jajo rozmącone z łyżką mleka
wykonanie: Mąkę pszenną, razową, sól, cukier, drożdże, miękkie masło oraz wodę dobrze razem wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywając ściereczką i dbając o to aby miska z ciastem stała w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładamy do, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, formy. Smarujemy rozmąconym jajem z łyżką mleka i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ponownie odstawiamy od wyrośnięcia na 30 minut.
Tak wyglądające ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę aby osiągnęła mniej niż 200 stopni ( u mnie to około 185 stopni) i dalej pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
wtorek, 18 października 2011
Irish cream burger
Robienie burgerów nie oznacza całego dnia spędzonego w kuchni, w końcu należą one do kuchni typu fast food. Jednakże moje burgery z pewnością są smaczniejsze i przede wszystkim wersja Irish cream burger może zaskoczyć podniebienie.
składniki: 300g mięsa wołowego mielonego, sól, pieprz, bułki hamburgerowe, dodatki takie jak sałata, pomidor, ogórek, cebula
składniki na sos tutaj!
wykonanie: Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy płaskie kotlety, a następnie grillujemy lub wysmażamy na suchej patelni. Bułki dzielimy na pół i podgrzewamy, na przykład w tosterze. Bułkę przekładamy dodatkami oraz wołowym kotletem. Całość uzupełniamy sosem Irish cream.
składniki: 300g mięsa wołowego mielonego, sól, pieprz, bułki hamburgerowe, dodatki takie jak sałata, pomidor, ogórek, cebula
składniki na sos tutaj!
wykonanie: Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy płaskie kotlety, a następnie grillujemy lub wysmażamy na suchej patelni. Bułki dzielimy na pół i podgrzewamy, na przykład w tosterze. Bułkę przekładamy dodatkami oraz wołowym kotletem. Całość uzupełniamy sosem Irish cream.
Pikantne papryczki nadziewane serem
Uważam, że jednym z najlepszych dodatków do kanapki są pikantne papryczki nadziewane serem. W końcu wydobywanie głębi smaku jest czymś najprzyjemniejszym podczas jedzenia, a tu głębia smaku przychodzi zawsze!
składniki: około10 ostrych papryczek, 300g serka śmietankowego, oregano, bazylia, 2-3 obrane ząbki czosnku, około 450ml oleju (u mnie rzepakowy) lub oliwy, 2-3 łyżki octu (np. jabłkowy)
wykonanie: Papryczki odcinamy u góry i dokładnie usuwamy nasiona. Umyte papryczki przekładamy do garnka z wodą i octem i od chwili zagotowania, gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy. W misce mieszamy serek śmietankowy z ziołami, a następnie napełniamy nim ostudzone papryczki. Przygotowany słoik wyparzamy. W rondlu podgrzewamy olej i zalewamy nim ułożone w słoiku papryczki. Do słoika dokładamy ząbki czosnku. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na kilka dni.
składniki: około10 ostrych papryczek, 300g serka śmietankowego, oregano, bazylia, 2-3 obrane ząbki czosnku, około 450ml oleju (u mnie rzepakowy) lub oliwy, 2-3 łyżki octu (np. jabłkowy)
wykonanie: Papryczki odcinamy u góry i dokładnie usuwamy nasiona. Umyte papryczki przekładamy do garnka z wodą i octem i od chwili zagotowania, gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy. W misce mieszamy serek śmietankowy z ziołami, a następnie napełniamy nim ostudzone papryczki. Przygotowany słoik wyparzamy. W rondlu podgrzewamy olej i zalewamy nim ułożone w słoiku papryczki. Do słoika dokładamy ząbki czosnku. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na kilka dni.
Sos Irish cream
Nie chciałabym się powtarzać ale w jedzeniu naprawdę lubię na słodko i przyszedł mi do głowy przepis na dobry dodatek do potraw, czyli sos Irish cream.
składniki: 100ml Baileys, 2 łyżeczki cukru brązowego, 75ml śmietanki kremówki, 1 łyżka słodkiego ketchupu sól, pieprz, kwasek cytrynowy
wykonanie: W rondelku podgrzewamy Baileys z cukrem, dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy ketchup. Po wymieszaniu dodajemy śmietankę i całość przyprawiamy do smaku.
poniedziałek, 17 października 2011
Spaghetti carbonara
Czasami wystarczy obejrzeć film aby nabrać ochoty na jedzenie. Mnie tym razem zainspirował Michael Winterbottom, którego film "Genua. Włoskie lato" zaszczycił mnie widokiem spaghetti carbonara.
składniki: 250g makaronu spaghetti, 200g pokrojonego boczku wędzonego, 1 posiekana cebula, 2 starte ząbki czosnku, 200g śmietany 22%, 50g startego parmezanu, 3 jaja, sól, pieprz, oliwa
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy boczek i czosnek i podsmażamy. W naczyniu roztrzepujemy jaja ze śmietaną i parmezanem, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje przekładamy go do podsmażonego boczku, a następnie całość zalewamy masą jajeczną. Mieszając podsmażamy chwilkę aż całość się lekko zetnie.
składniki: 250g makaronu spaghetti, 200g pokrojonego boczku wędzonego, 1 posiekana cebula, 2 starte ząbki czosnku, 200g śmietany 22%, 50g startego parmezanu, 3 jaja, sól, pieprz, oliwa
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy boczek i czosnek i podsmażamy. W naczyniu roztrzepujemy jaja ze śmietaną i parmezanem, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje przekładamy go do podsmażonego boczku, a następnie całość zalewamy masą jajeczną. Mieszając podsmażamy chwilkę aż całość się lekko zetnie.
czwartek, 13 października 2011
Francuskie zawijasy z nutellą
Zawsze jak jest dużo pracy do wykonania to znajduje się równie wiele "ważniejszych" i bardziej interesujących zajęć - moje nie tylko były bardziej interesujące co smaczne! Tak powstały francuskie zawijasy z nutellą.
składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, nutella, 1 rozmącone jajo
wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę nutelli albo mniej, bo niektóre \zawijasy mogą nie utrzymać jej w środku podczas pieczenia. Następnie zamykamy nutellę szczelnie (zwijamy od szerszej strony jak rogaliki), a boki ciasta wykręcamy tworząc zawijasy. Smarujemy rozmąconym jajem. Zawijasy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, nutella, 1 rozmącone jajo
wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę nutelli albo mniej, bo niektóre \zawijasy mogą nie utrzymać jej w środku podczas pieczenia. Następnie zamykamy nutellę szczelnie (zwijamy od szerszej strony jak rogaliki), a boki ciasta wykręcamy tworząc zawijasy. Smarujemy rozmąconym jajem. Zawijasy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
środa, 12 października 2011
Zimne nóżki
Być może nazwa nie kojarzy się najlepiej z pogodą, która jest za oknem, bo raczej oczekiwałoby się czegoś ciepłego. Jednak zimne nóżki są dobre na każdą pogodę.
składniki: (na 3-4 małe miseczki) 1 duża golonka, 1 duża marchew, pietruszka, seler, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, żelatyna
wykonanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy, warzywa obieramy i przekładamy do garnka. Całość zalewamy do pełna wodą i dosalamy łyżką soli. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny, dokładamy ziele i liść laurowy, gotujemy do miękkości aż golonka będzie się rozpadać. Należy pamiętać o uzupełnianiu na bieżąco bulionu wodą, który będzie się wygotowywać. Ugotowane mięso i warzywa dzielimy na mniejsze kawałki. Można również pokroić skórkę golonki jeżeli była wcześniej dobrze oczyszczona. W przelanym przez sito bulionie rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mi wyszło 850ml bulionu i zgodnie z żelatyną, której użyłam, rozpuściłam 2 łyżki. Do rozdrobnionego mięsa i warzyw dodajemy posiekany lub starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do małych miseczek przekładamy mięso i zalewamy bulionem. Chłodzimy w lodówce aż nóżki stężeją.
składniki: (na 3-4 małe miseczki) 1 duża golonka, 1 duża marchew, pietruszka, seler, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, żelatyna
wykonanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy, warzywa obieramy i przekładamy do garnka. Całość zalewamy do pełna wodą i dosalamy łyżką soli. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny, dokładamy ziele i liść laurowy, gotujemy do miękkości aż golonka będzie się rozpadać. Należy pamiętać o uzupełnianiu na bieżąco bulionu wodą, który będzie się wygotowywać. Ugotowane mięso i warzywa dzielimy na mniejsze kawałki. Można również pokroić skórkę golonki jeżeli była wcześniej dobrze oczyszczona. W przelanym przez sito bulionie rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mi wyszło 850ml bulionu i zgodnie z żelatyną, której użyłam, rozpuściłam 2 łyżki. Do rozdrobnionego mięsa i warzyw dodajemy posiekany lub starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do małych miseczek przekładamy mięso i zalewamy bulionem. Chłodzimy w lodówce aż nóżki stężeją.
Jabłkowe muffiny pod kruszonką
"Nie mam już siły! Ale muffiny jeszcze upiekę...", czyli myśl przewodnia jabłkowo- cynamonowych muffinek pod kruszonką.
składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 jaja, 120g cukru (u mnie brązowy), 1/2 szkl. oleju, 210g jogurtu naturalnego (np. Activa z nutą słodyczy), obrane i pokrojone w ósemki jabłko
kruszonka: (duża porcja): 200g masła, 100g mąki, 100g cukru
wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mieszamy. Do masy jajecznej (ostudzonej) dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Masę wlewamy do miski z mąką i całość dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę mieszamy. Do wyłożonej formy papilotkami nakładamy ciasto i w każdą muffinkę wkładamy kawałek jabłka, jeżeli dobrze się nie wciśnie można nałożyć na wierzch jeszcze odrobinę ciasta. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 189-190 stopni około 15-20 minut.
składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 jaja, 120g cukru (u mnie brązowy), 1/2 szkl. oleju, 210g jogurtu naturalnego (np. Activa z nutą słodyczy), obrane i pokrojone w ósemki jabłko
kruszonka: (duża porcja): 200g masła, 100g mąki, 100g cukru
wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mieszamy. Do masy jajecznej (ostudzonej) dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Masę wlewamy do miski z mąką i całość dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę mieszamy. Do wyłożonej formy papilotkami nakładamy ciasto i w każdą muffinkę wkładamy kawałek jabłka, jeżeli dobrze się nie wciśnie można nałożyć na wierzch jeszcze odrobinę ciasta. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 189-190 stopni około 15-20 minut.
wtorek, 11 października 2011
Udziki teriyaki ze smażonymi ziemniakami z pieczarkami
Do znudzenia mogłabym powtarzać, że lubię wszystko co słodkie. Tym razem podaję przepis na udziki w sosie teriyaki podane ze smażonymi ziemniaczkami z pieczarkami.
składniki: około 500g filetu z udźca kurczaka, 2 łyżki oleju do smażenia mięsa i ziemniaków, 3-4 obrane ziemniaki, 6-7 pieczarek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
sos teriyaki: 1/2 szkl. sosu sojowego, 2 czubate łyżki brązowego cukru, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 starte ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka ketchupu z dodatkiem octu balsamicznego (Heinz), 1 łyżka miodu
wykonanie: W rondelku mieszamy podane składniki na sos i podgrzewamy. Sos powinien być gęstawy. Odstawiamy od ostygnięcia. Udziki wkładamy do sosu i pozostawiamy w lodówce przez około godzinę, chociaż ja zazwyczaj smażę od razu. Zamarynowane mięso podsmażamy w głębokiej patelni bądź teflonowym garnku z całą marynatą przez około 30 min. Na drugiej patelni, na mniejszym ogniu, podsmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy już się lekko podsmażą dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
składniki: około 500g filetu z udźca kurczaka, 2 łyżki oleju do smażenia mięsa i ziemniaków, 3-4 obrane ziemniaki, 6-7 pieczarek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
sos teriyaki: 1/2 szkl. sosu sojowego, 2 czubate łyżki brązowego cukru, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 starte ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka ketchupu z dodatkiem octu balsamicznego (Heinz), 1 łyżka miodu
wykonanie: W rondelku mieszamy podane składniki na sos i podgrzewamy. Sos powinien być gęstawy. Odstawiamy od ostygnięcia. Udziki wkładamy do sosu i pozostawiamy w lodówce przez około godzinę, chociaż ja zazwyczaj smażę od razu. Zamarynowane mięso podsmażamy w głębokiej patelni bądź teflonowym garnku z całą marynatą przez około 30 min. Na drugiej patelni, na mniejszym ogniu, podsmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy już się lekko podsmażą dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
czwartek, 6 października 2011
Kolanka zapiekane w sosie serowym z krewetkami
Makaronowe fantazje nie znają końca. Tym razem czas na lekko odmieniony tradycyjny przepis na makaron zapiekany z sosem serowym. Tym razem będzie dodatek w postaci krewetek.
składniki: na małe naczynko: 1 szkl. makaronu (np. kolanka), 250g krewetek, 4 duże łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka słodkiej musztardy bawarskiej, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1 szkl. startego sera ( np. mimolette i ementaler), parmezan do posypania, sok z cytryny
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy lekko krewetki. Dodajemy pozostałe masło i mąkę, mieszamy. Powoli dolewamy mleko i mieszamy aż sos będzie gęsty. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Opcjonalnie można lekko doprawić sokiem z cytryny. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Naczynko smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron i polewamy go sosem. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 15-20 minut.
składniki: na małe naczynko: 1 szkl. makaronu (np. kolanka), 250g krewetek, 4 duże łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka słodkiej musztardy bawarskiej, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1 szkl. startego sera ( np. mimolette i ementaler), parmezan do posypania, sok z cytryny
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy lekko krewetki. Dodajemy pozostałe masło i mąkę, mieszamy. Powoli dolewamy mleko i mieszamy aż sos będzie gęsty. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Opcjonalnie można lekko doprawić sokiem z cytryny. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Naczynko smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron i polewamy go sosem. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 15-20 minut.
Kotleciki w panierce z płatków kukurydzianych
W dzisiejszym menu zagościła pierś z kurczaka. Początkowo pomysły z nią związane były różne, jednak ostatecznie spoczęłam na kotlecikach w panierce z płatków kukurydzianych.
składniki: pierś z kurczaka, 2 jaja, sól, pieprz, papryka słodka mielona, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 3 czubate łyżki bułki tartej, 2 łyżki startego parmezanu, mąka
wykonanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na kotlety, które delikatnie rozbijamy. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jaja z solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki, przesypujemy do osobnego naczynia, do którego wsypujemy również bułkę tartą i parmezan, całość mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę, w której w pierwszej kolejności obtaczamy kotlety. Następnie obtaczamy je w jajku i na końcu w panierce z płatków, bułki tartej i parmezanu. Smażymy na mniejszym ogniu po kilka minut z każdej strony. Przykładowo podane z sałatką ryżową .
składniki: pierś z kurczaka, 2 jaja, sól, pieprz, papryka słodka mielona, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 3 czubate łyżki bułki tartej, 2 łyżki startego parmezanu, mąka
wykonanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na kotlety, które delikatnie rozbijamy. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jaja z solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki, przesypujemy do osobnego naczynia, do którego wsypujemy również bułkę tartą i parmezan, całość mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę, w której w pierwszej kolejności obtaczamy kotlety. Następnie obtaczamy je w jajku i na końcu w panierce z płatków, bułki tartej i parmezanu. Smażymy na mniejszym ogniu po kilka minut z każdej strony. Przykładowo podane z sałatką ryżową .
Sałatka ryżowa
Czasami nie ma się już chęci na kolejny sos z makaronem i takim sposobem powstała sałatka ryżowa do obiadu.
składniki: torebka ryżu, kilka pomidorków koktajlowych, ogórek zielony, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki
sos: sok z cytryny, musztarda dijon, olej, sól, pieprz
wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości, ale należy uważać aby nie przegotować. Następnie przelewamy go zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miseczki. Pomidorki i ogórka kroimy w drobniejszą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski. W słoiku przyrządzamy sos w proporcji: 1 porcja cytryny na 3 porcje oleju, dodajemy odrobinę musztardy dijon i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wstrząsamy zakręconym słoikiem i dodajemy sos do składników w misce. Całość dokładnie mieszamy.
składniki: torebka ryżu, kilka pomidorków koktajlowych, ogórek zielony, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki
sos: sok z cytryny, musztarda dijon, olej, sól, pieprz
wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości, ale należy uważać aby nie przegotować. Następnie przelewamy go zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miseczki. Pomidorki i ogórka kroimy w drobniejszą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski. W słoiku przyrządzamy sos w proporcji: 1 porcja cytryny na 3 porcje oleju, dodajemy odrobinę musztardy dijon i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wstrząsamy zakręconym słoikiem i dodajemy sos do składników w misce. Całość dokładnie mieszamy.
środa, 5 października 2011
Dżem z rabarbaru i jabłek
Lato skończyło się, jednak można powiedzieć, że wcale go nie było. Postanowiłam więc zamknąć choć odrobinę lata w słoiku i zrobiłam dżem z rabarbaru i jabłek.
składniki: 1/2kg rabarbaru, 1/2 kg jabłek, ok. 1/2-3/4 szkl. cukru, odrobina soku z cytryny
wykonanie: Rabarbar myjemy oraz obieramy z twardych włókien, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Jabłka obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do rabarbaru. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny (z ok. 1/4 cytryny) i zasypujemy cukrem. Wysmażamy na małym ogniu przez kilka godzin aż masa zrobi się jednolita i gęsta. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu! Dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Można odwrócić do góry dnem.
Ciasto jogurtowe z dżemem
Uwielbiam smak delikatnego ciasta jogurtowego. Jak tylko zobaczyłam takie ciasto w sklepie, złapałam na nie taką ochotę, że upiekłam sobie swoje. Z dżemem pomarańczowym i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
składniki: ok. 200 g jogurtu naturalnego (ja użyłam słodkiej activii naturalnej), 300g mąki, 3 jaja, 150g cukru (u mnie brązowy), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 50g roztopionego masła, dżem pomarańczowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, tłuszcz do smarowania blaszki, bułka tarta
opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki ciepłej wody
wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz powoli dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Cały czas mieszając dodajemy masło. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do ok 160-180 stopni. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Na wierzchu miejscami smarujemy dżemem. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w blaszce. Po ostygnięciu można posmarować rozpuszczoną żelatyną i po przykryciu ściereczką schować do lodówki.
składniki: ok. 200 g jogurtu naturalnego (ja użyłam słodkiej activii naturalnej), 300g mąki, 3 jaja, 150g cukru (u mnie brązowy), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 50g roztopionego masła, dżem pomarańczowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, tłuszcz do smarowania blaszki, bułka tarta
opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki ciepłej wody
wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz powoli dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Cały czas mieszając dodajemy masło. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do ok 160-180 stopni. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Na wierzchu miejscami smarujemy dżemem. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w blaszce. Po ostygnięciu można posmarować rozpuszczoną żelatyną i po przykryciu ściereczką schować do lodówki.
Krokiety
Nie przepadam za wyrzucaniem i marnowaniem jedzenia. W związku z tym postanowiłam wykorzystać pozostałe mięso wołowe z wywaru i zrobiłam krokiety.
wykonanie: Farsz: mięso rozdrabniamy (np w robocie kuchennym bądź w maszynce do mielenia). Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, a po chwili dokładamy pokrojoną paprykę i smażymy przez chwilę. Cebulę wraz z papryką również rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy sól, pieprz, koncentrat i całość mieszamy. Ciasto na naleśniki: mleko, jaja, mąkę i sól dokładnie ze sobą mieszamy, opcjonalnie dodajemy olej. Odkładamy 3/4 szklanki ciasta. Smażymy na patelni cienki naleśniki.
Na gotowych naleśnikach, na samym środku rozsmarowujemy po ok. 1 czubatej łyżce farszu, a następnie posypujemy startym serem. Składamy, a następnie maczamy w pozostałym cieście i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane. Przed podaniem, zdejmując z patelni, wykładamy krokiety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.
składniki: farsz: 2 większe,. ugotowane kawałki mięsa wołowego (u mnie z zupy), 1/2 dużej papryki albo po połowie małej zielonej i czerwonej, 1 mała cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, starty żółty ser
ciasto naleśnikowe: 300g mąki, 1/2l mleka, 2 jaja, szczypta soli, opcjonalnie łyżka oleju
olej do smażenia, bułka tarta
Na gotowych naleśnikach, na samym środku rozsmarowujemy po ok. 1 czubatej łyżce farszu, a następnie posypujemy startym serem. Składamy, a następnie maczamy w pozostałym cieście i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane. Przed podaniem, zdejmując z patelni, wykładamy krokiety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.
sobota, 1 października 2011
Placki z kabaczka z sosem z polędwiczki i kurek
Zawsze jak widzę kabaczka to w pierwszej kolejności przychodzi mi do głowy leczo i, oczywiście, placki z kabaczka chociaż tym razem w wersji sycącej, czyli z sosem z polędwiczki i kurek.
składniki: placki: 1 kabaczek, 2 jaja, mąka, mleko, sól, pieprz
sos: 1 polędwiczka wieprzowa, 350g kurek, cebula dymka, śmietana 18%, mąka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia
wykonanie: Polędwiczkę kroimy na 1cm plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem. Kiedy się lekko zarumieni przekładamy polędwiczkę do garnka. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego i podsmażamy kurki, które następnie przekładamy do garnka.Na odrobinie tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę dymkę, oprószamy mąką i zalewamy wodą. Przelewamy do garnka. Sos wstawiamy na mały ogień dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (temperatura pokojowa) oraz natkę pietruszki.
Kabaczek obieramy cienko i pozbywamy się nasion. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jaja, sól, pieprz, mleko i mąkę i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji jak na placki ziemniaczane. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Placki przekładamy sosem.
składniki: placki: 1 kabaczek, 2 jaja, mąka, mleko, sól, pieprz
sos: 1 polędwiczka wieprzowa, 350g kurek, cebula dymka, śmietana 18%, mąka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia
wykonanie: Polędwiczkę kroimy na 1cm plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem. Kiedy się lekko zarumieni przekładamy polędwiczkę do garnka. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego i podsmażamy kurki, które następnie przekładamy do garnka.Na odrobinie tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę dymkę, oprószamy mąką i zalewamy wodą. Przelewamy do garnka. Sos wstawiamy na mały ogień dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (temperatura pokojowa) oraz natkę pietruszki.
Kabaczek obieramy cienko i pozbywamy się nasion. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jaja, sól, pieprz, mleko i mąkę i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji jak na placki ziemniaczane. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Placki przekładamy sosem.
Doskonała pomidorowa
Chyba nie ma osoby, która by się nie zgodziła z tym, że najlepsza pomidorowa powstaje tylko ze świeżych pomidorów!
składniki: włoszczyzna, 2 średnie szponderki, cebula, śmietana 18-22%, sól, pieprz, lubczyk, 5-6 mięsistych pomidorów (najlepiej malinowych), 1 łyżka masła, ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie cukier i kwasek cytrynowy do smaku
wykonanie: Włoszczyznę obieramy i wraz ze szponderkami i cebulą wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy. Kiedy bulion się zgotuje, ściągamy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pomidory kroimy na 4 i przekładamy do rozgrzanego rondelka (wcześniej rozpuszczamy w nim masło) i rozgotowujemy pomidory. Kiedy bulion będzie już gotowy przecieramy do niego, przez sito, rozgotowane pomidory. Gotujemy jeszcze chwilkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem oraz opcjonalnie cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Nie wymaga wcześniejszego zaprawiania mąką.
składniki: włoszczyzna, 2 średnie szponderki, cebula, śmietana 18-22%, sól, pieprz, lubczyk, 5-6 mięsistych pomidorów (najlepiej malinowych), 1 łyżka masła, ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie cukier i kwasek cytrynowy do smaku
wykonanie: Włoszczyznę obieramy i wraz ze szponderkami i cebulą wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy. Kiedy bulion się zgotuje, ściągamy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pomidory kroimy na 4 i przekładamy do rozgrzanego rondelka (wcześniej rozpuszczamy w nim masło) i rozgotowujemy pomidory. Kiedy bulion będzie już gotowy przecieramy do niego, przez sito, rozgotowane pomidory. Gotujemy jeszcze chwilkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem oraz opcjonalnie cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Nie wymaga wcześniejszego zaprawiania mąką.