Sałatka ryżowa

15:30 Monika Chrzanowska 0 Comments

Czasami nie ma się już chęci na kolejny sos z makaronem i takim sposobem powstała sałatka ryżowa do obiadu.




składniki: torebka ryżu, kilka pomidorków koktajlowych, ogórek zielony, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki
sos: sok z cytryny, musztarda dijon, olej, sól, pieprz




wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości, ale należy uważać aby nie przegotować. Następnie przelewamy go zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miseczki. Pomidorki i ogórka kroimy w drobniejszą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski. W słoiku przyrządzamy sos w proporcji: 1 porcja cytryny na 3 porcje oleju, dodajemy odrobinę musztardy dijon i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wstrząsamy zakręconym słoikiem i dodajemy sos do składników w misce. Całość dokładnie mieszamy.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...