Uczciwie uprzedzam, że strogonowa należy przyprawić na pikantnie. Dopiero wtedy oddaje charakter potrawy.
PS. Wątpliwa jakość zdjęcia... Niestety oryginalne zginęły z serwera, a kopie niestety słabej jakości...
składniki: 700g mięsa wołowego na gulasz, 250g pieczarek, 3 mniejsze papryki (czerwona, żółta, zielona), 2 średnie cebule, 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 szklanki wody, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, sos worcester, sok z cytryny, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, tłuszcz do smażenia, mąka kukurydziana lub pszenna (około 1 dużej łyżki)
wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. W głębokiej patelni - garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso przyprawiając je solą i pieprzem i dodając ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę dzielimy na cztery i siekamy - dodajemy do mięsa, mieszamy i dalej podsmażamy. W międzyczasie pieczarki kroimy w talarki, paprykę w kostkę (gniazdo nasienne wycinamy i wyrzucamy) i dodajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy wszystko lekko się podsmaży oprószamy mąką kukurydzianą bądź pszenną i podlewamy wodą. Powstały sos doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryką słodką oraz ostrą oraz sosem worcester. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
nigdy nie jadłam, muszę to zmienić.
OdpowiedzUsuń