Dzięki uprzejmości marki Kamis, która wśród swoich produktów przesłała mi korę cynamonu, powstało moje ulubione ciasto na kruchym cieście wypełnione jabłkami i migdałami z nutą cynamonową! Zapach roznosił się po całym mieszkaniu!
składniki: ciasto: 1 i 1/4 szkl. mąki, około 80g margaryny, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 4 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajo
5-6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, 2 łyżki miodu, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki płatków migdałów, kora cynamonu Kamis
wykonanie: Mąkę, cukier wanilinowy,cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy w misce. Następnie dodajemy posiekaną margarynę i całość dokładnie ucieramy. Jajko rozmącamy i dodajemy do suchych składników i zagniatamy na ciasto. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Jabłka wrzucamy do teflonowego garnka i prażymy na małym ogniu. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy miód i mieszamy. Następnie na tarce gwiazdkowej ścieramy trochę kory cynamonu wprost do jabłek i mieszamy. Po chwili dodajemy 2 łyżki migdałów, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Nie można jednak pozwolić na to aby jabłka zupełnie się rozpadły. Formę na ciasto lekko smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Lekko nakłuwamy je widelcem i wykładamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy ciasto do piekarnika na 35-40 minut.
Pychota!!!!!!! Aż trudno oderwać wzrok :)
OdpowiedzUsuńApple pie, szarlotki i inne ciasta z owocami to moje osobiste remedium na wszelkie zło :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, nie dziwie się, że nie wytrzymałaś z degustacją do rana :)
Ciasta z jabłkami kojarzą mi się z późnym latem. Idealny sposób na poprawę humoru w szary deszczowy dzień;)
OdpowiedzUsuńMniam, kocham szarlotki:)
OdpowiedzUsuń