składniki: makaron Cannelloni, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 puszka krojonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, 1 małe opakowanie startego parmezanu (około 40g), 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, mleko, sól, pieprz, papryka ostra mielona, 150g startego żółtego sera
wykonanie: Przede wszystkim najpierw szykujemy płaskie naczynie żaroodporne i przymierzamy w nim makaron Cannelloni. W moim naczyniu zmieściło się 14 ruloników, więc... wyjęłam 4 sztuki i nastawiłam wodę z łyżką soli w garnku do gotowania i lekko obgotowałam 10 ruloników. Osobiście nie przepadam za zapiekaniem nieugotowanego makaronu. Na większej patelni podsmażamy mięso mielone (nie dodajemy tłuszczu, sam wytopi się z mięsa) z dodatkiem soli, pieprzu, papryki. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i całość dobrze wysmażamy. Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy po czym dodajemy powoli mleko aż powstanie coś w rodzaju gęstej zasmażki. Pod koniec dodajemy starty parmezan, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Naczynie lekko smarujemy tłuszczem. Cannelloni nadziewamy mięsnym sosem i układamy w naczyniu. Całość polewamy beszamelem i posypujemy cienką warstwą startego żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Powyższe zdjęcie przedstawia już wystudzone Cannelloni dzięki czemu łatwo udało się je wykroić z naczynia.
Cannelloni, mniam... Jem je rzadko, niemniej, bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńI ja lubię, tylko dlaczego to wszystko ma zawsze tyle kalorii ;)
UsuńCzęsto robię lazanię, canelloni jeszcze nie jadłam ale danie w zasadzie to samo, różni się jednynie makaronem. Muszę w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś makaron z mięsem mielonym, który chyba mało kalorii nie miał ;p.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie....Uwielbiam makaronowe zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńpiękne cannelloni ;) nie wiem ja go nie umiem nigdy ładnie wyjąć na talerz i sfotografować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)