niedziela, 30 grudnia 2012

Faszerowana papryka zapiekana pod mozarellą

Coś co dla jednych może być przekąską, dla mnie jest obecnie obiadem. Przeglądając nowe przepisy na blogach zauważyłam, że pojawia się sporo propozycji sylwestrowych - mnóstwo przystawek, ciepłych dań, smakołyków. Przez myśl przeszło mi tylko, że szkoda, że ja nic nie szykuję, bo też z chęcią bym się czymś z Wami podzieliła. Jednak przygotowując dzisiejszy obiad doszłam do wniosku, że to co aktualnie przygotowywałam idealnie nadaje się jako propozycja sylwestrowa! Nie wymaga większego nakładu czasu, jest smaczna i przede wszystkim można ją wykonać na porcje :)

Jedna porcja ma około 220kcal


składniki (na 2 porcje): 1 czerwona papryka, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 2 pomidory suszone, 100g piersi z kurczaka, 2 plastry pomidora, 25g białej mozarelli, przyprawy (sól, pieprz, tymianek, ostra papryka)
dodatkowo 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego i 150ml bulionu


wykonanie: Papryki przecinamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i myjemy. Pierś z kurczaka rozdrabniamy blenderem i mieszamy z ryżem, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami. Papryki nadziewamy farszem z  ryżu i mięsa, układamy plasterek pomidora i rozdrobnioną mozarellę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem i dodatkiem przypraw. W międzyczasie warto zajrzeć do środka, bo może się okazać, że nasze papryki są już gotowe! :)


2 komentarze: