Nie zamierzam oszukiwać samej siebie, bo wiem, że istnieją równie wielcy kluskomaniacy jak ja. Dlatego też widząc świeżo ugotowane ziemniaki, które ledwo co zostały utłuczone... Nie wahałam się nawet chwili i zrobiłam przepyszne włoskie kluski, czyli gnocchi.
składniki: 300g świeżo ugotowanych i tłuczonych ziemniaków (gotowanych w osolonej wodzie), 1 jajo, 30g mąki, dodatkowo mąka do podsypywania
wykonanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy ciepłe ziemniaki oraz jajo i szybko zagniatamy. Nie wyrabiamy! Formujemy kulę, a następnie robimy z ciasta wałeczki, które, podobnie jak przy kopytkach, dzielimy na mniejsze kawałeczki. Gnocchi możemy formować w kulki i lekko przygniatać widelcem aby osiągnąć efekt podobny na zdjęciu. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy kluski, lekko mieszamy i czekamy aż wypłyną. Chwilę po wypłynięciu za pomocą cedzaka wyjmujemy kluski z wody.
Cieszę się, że napisałaś tego posta. Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak zrobić gnocchi, ale zawsze zapominałam żeby po prostu wpisać to w Google.
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, że to takie proste ;)
Można powiedzieć, że banalnie proste ale za to smak rewelacyjny :)
Usuń