składniki: 250g mąki, 100g masła, 100g cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka mleka
dodatki: powidła śliwkowe, masa kajmakowa, kolorowy lukier, ozdoby cukrowe
wykonanie: Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę, przesiewamy przez sito cukier puder. Dodajemy szczyptę soli, jajko i całość dokładnie łączymy. Następnie dodajemy mleko i jeszcze raz dokładnie zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tworząc spód, ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując ciasto mąką, przekładamy do blaszki lekko nakłuwając. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i wstawiamy nasz spód na 10-12 minut. Następnie wyjmujemy blaszkę z ciastem i smarujemy je powidłami - ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut aby powidła się lekko zapiekły. W tym czasie masę kajmakową rozgrzewamy aby była łatwiejsza w nakładaniu. Kiedy powidła zapieką się na cieście, pokrywamy je masą, a następnie całość dekorujemy kolorowym lukrem oraz ozdobami.
Pięknie wygląda :) Prawdziwie świąteczny mazurek.
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony ;)
OdpowiedzUsuńpiękny mazurek:)
OdpowiedzUsuńwyszedł naprawdę przeuroczy :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda. Ta ilość ciasta jest na jaką wielkość formy?
OdpowiedzUsuń20x26cm
UsuńPychotkowy:)) Mam kajmak i właśnie poszukiwałam jakiegoś fajnego przepisu, no i znalazłam:))
OdpowiedzUsuńPo zrobieniu cyknę fotkę przed pochłonięciem i dam znać z bloga;) A propo zdjęć, zaczęłam pisać bloga dopiero w tym roku i już pojawiły mi się "okienka", myślałam na początku, że "samoistnie" jakoś zanikły a tu popatrz.... Zacznę wstawiać napisy w trakcie obrabiania:( pełne zrozumienie dla irytacji
Koniecznie czekam na relację - już dostaję pierwsze wrażenia po spróbowaniu powyższego mazurka i póki co same pozytywne ;)
Usuń