składniki: (na garnek 5l) 1kg łopatki wieprzowej z kością, 1kg chudych żeberek wieprzowych, 1/2kg żeberek wędzonych, kawałek swojskiej kiełbasy, włoszczyzna, 4 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, cebula podpieczona, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka, 1/2l zakwasu na barszcz biały, 350g śmietany 30%, 1 łyżka mąki, 4 żółtka, przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis (poniżej podgląd opakowania)
wykonanie: Mięso myjemy, w razie potrzeby dzielimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu, podpieczoną cebulkę, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i łyżkę soli. Całość zalewamy zimną wodą i wstawiamy. Gotujemy wywar aż do chwili kiedy mięso będzie miękkie i będzie z łatwością odchodzić od kości. Wywar odcedzamy, dodajemy zakwas oraz pokrojoną w mniejsze kawałki swojską kiełbasę. Mięso wyjęte z wywaru lekko studzimy i rozdzielamy na mniejsze kawałki (niezbyt duże!), usuwając tłuszcz, po czym dodajemy z powrotem do wywaru. Całość doprawiamy chrzanem ze słoiczka, solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Gotujemy przez kilka minut aby wszystko się dobrze "przegryzło". W garnuszku roztrzepujemy dokładnie śmietanę z łyżką mąki oraz z żółtkami. Hartujemy gorącym barszczem (do masy śmietanowej dodajemy powoli gorący barszcz, cały czas roztrzepując) i przelewamy do barszczu. Gotujemy przez jakiś czas, jednak zważając na to aby nie doprowadzić do wrzenia. Przed zaprawieniem barszczu masą śmietanową można do barszczu dodać białą kiełbasę i gotować aż kiełbasa będzie gotowa. Barszcz doprawiamy do smaku przyprawą do żurku i barszczu białego Kamis. Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Ostatnio miałam ochotę właśnie na tą zupę,a le wczoraj w końcu mama dla mnie zorbiła! :D
OdpowiedzUsuń