Z racji, że nie posiadam grilla w obecnych warunkach, moje burgery powstały na patelni grillowej wyłożonej lekko natłuszczonym pergaminem.
składniki: na bułki: 260g mąki, 2 łyżki oleju ,niecałe 3/4 szkl. ciepłego mleka, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, czubata łyżeczka suchych drożdży
wykonanie: W misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy ciepłe mleko oraz olej i wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Będzie ciężko ale trzeba! :)
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 duże, równe kawałki ciasta i formujemy kule. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i wyłączamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na który kładziemy mocno spłaszczone kule ciasta. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego piekarnika na około godzinę aby bułeczki wyrosły. Po tym czasie bułki wystawiamy i nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i wstawiamy bułki, tym razem bez ściereczki, na około 15 minut. Pieczemy bez termoobiegu!
składniki na sos: 1 i 1/2 łyżki ketchupu, 2 czubate łyżki majonezu, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 czubata łyżeczka rozdrobnionych kaparów, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta chilli w proszku, szczypta cukru, szczypta soli oraz pieprzu, odrobina startego czosnku, 1 płaska łyżeczka kurkumy
wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki do przegryzienia.
Dodatkowo:
- 300g mięsa wołowego mielonego
- sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy dijon
- pomidor pokrojony w plastry, cebula w plastrach, sałata/szpinak/rukola, plastry sera cheddar, opcjonalnie ogórek kwaszony, bekon itp.
- domowe, smażone frytki - rewelacyjnie smakują z sosem hamburgerowym!
Wykonanie hamburgerów:
W misce mieszamy świeżo zmielone mięso ze szczyptą soli, sporą ilością pieprzu oraz musztardą. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie mięso dzielimy na dwie części, formujemy kule, które spłaszczamy i wygładzamy brzegi. Patelnię grillowa wykładamy lekko natłuszczonym pergaminem i wysmażamy kotlety dokładnie z dwóch stron. Po wysmażeniu na gorące burgery nakładamy po plastrze sera cheddar.
Burgery tworzymy następująco, zaczynając od spodu: dolna bułka, sałata/szpinak/rukola, kotlet z serem, cebula, pomidor, sos hamburgerowy, górna część bułki
Cudowny !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
wygląda niesamowicie smacznie
OdpowiedzUsuńSzybko zniknąłby z mojego talerza taki burger! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń