składniki: 1/4 szkl. suchego ryżu, 100g ryby wędzonej lub pieczonej, 1 nieduża marchewka, 1 nieduża pietruszka, 1 cebula, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy, 100g koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, kilka kropel sosu Worcester, 1 łyżeczka czubata słodkiej papryki mielonej, szczypta świeżo mielonych płatków chili
wersja dzisiejsza: 1/4 szkl. suchego ryżu, 85g ryby z puszki w oleju (odsączonej), 2 łyżki oleju (tego odsączonego), 3/4 szkl. włoszczyzny ciętej w paski mrożonej, 1 cebula. 80g koncentratu pomidorowego, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy, sól, pieprz, kilka kropel sosu Worcester, 1 łyżeczka czubata słodkiej papryki mielonej, szczypta świeżo mielonych płatków chili
wykonanie (w oryginale): Rybę oczyszczamy z ości i rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę, ziele oraz listek laurowy i smażymy aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy wodę do zagotowania z dodatkiem soli i gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do miski z rybą dodajemy warzywa, ryż oraz koncentrat i mieszamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz sosem Worcester do smaku.
wersja dzisiejsza: Osączoną rybę z puszki rozgniatamy dokładnie w misce za pomocą widelca. Na małej patelni rozgrzewamy olej z ryby i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy włoszczyznę, ziele oraz listek laurowy i smażymy aż całość będzie miękka. W międzyczasie wstawiamy wodę do zagotowania z dodatkiem soli i gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do miski z rybą dodajemy włoszczyznę i całość ponownie dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ryż oraz koncentrat i mieszamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz sosem Worcester do smaku.