Romantycznie puszysty omlet z kapustą włoską

13:24 Monika Chrzanowska 0 Comments

Moja mała alternatywa na dzisiaj zamiast pizzy to puszysty omlet, który stał się romantycznym za sprawą silikonowej formy w kształcie serca. Muszę przyznać, że omlet wyjątkowo mnie zaskoczył, bo rósł w zatrważającym tempie, a smak tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że moje dzieci, które zamierzam mieć, będą z pewnością jadać takie omlety!




składniki: 4 jaja, 5-6 pieczarek, kawałek poszatkowany kapusty włoskiej, 3-4 plasterki wędliny skrojonej na grubą kostkę, 1/4 posiekanej cebuli, kawałek papryki pokrojonej w cienkie słupki, odrobina startego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, masło do smażenia, 2 łyżki wody




wykonanie: Pieczarki myjemy i kroimy na 4, a następnie podsmażamy na rozgrzanej i otłuszczonej patelni przyprawiając solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną cebulę i dalej smażymy, dodając w międzyczasie poszatkowaną kapustę podlewając dwiema łyżkami wody. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy wędlinę i dalej smażymy. Jaja wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i ubijamy. Formę lekko otłuszczamy, przekładamy zawartość patelni, układamy paprykę i zalewamy masą jajeczną. Całość posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy omlet około 10-15 minut.














0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...