Sałatka lepsza od Cezara! Unikalna panierka!

08:48 Monika Chrzanowska 2 Comments

Jedną z moich ulubionych sałatek jest tradycyjny Cezar. Postanowiłam jednak pójść o krok do przodu i dodałam swoje ulubione smaki do sałaty rzymskiej i muszę przyznać szczerze, że wyszła mi sałatka lepsza od Cezara!




składniki: 1 pierś z kurczaka, 1 większa główka salaty rzymskiej, 1 duży pomidor, kawałek papryki, ser lazur srebrzysty, olej do smażenia, mąka, 3 roztrzepane jaja
sos: 1 mały jogurt naturalny (bardziej płynny), 3 łyżki lekkiego majonezu, 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła (oregano, szczypta prowansalskich), cebula granulowana, starty ser parmezan bądź odrobina sera żółtego
panierka: 2 szkl. płatków kukurydzianych, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli, 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka,  niepełna szkl. bułki tartej
grzanki z bagietki ziołowej




wykonanie: Panierka: płatki kukurydziane kruszymy drobno i łączymy z pozostałymi składnikami. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy do miski wypełnionej mąką. Całość dokładnie obtaczamy. Kawałki mięsa namaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w panierce. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy dokładnie mięso.
Sałatę, pomidora i paprykę myjemy i kroimy. Ser lazur delikatnie rozrywamy na mniejsze cząstki.
W miseczce mieszamy składniki na sos tj. jogurt, majonez, zioła, cebulę granulowaną, czosnek oraz starty ser.
Wybrałam wersję wymieszaną zatem do dużej miski przekładamy pokrojoną sałatę oraz pomidora i paprykę, usmażone kawałki mięsa, ser pleśniowy oraz sos. Posypujemy ziołowymi grzankami. Całość dokładnie mieszamy. Moja sałatka została podana z bagietką czosnkową, która przed zjedzeniem trafiła na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.



















2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...