Moja farmerska! na mielonym mięsie

11:51 Monika Chrzanowska 0 Comments

Któregoś wieczoru padł pomysł aby upiec pizzę. Jednak żadną capriciosę czy hawajską... Powstał pomysł na pizzę farmerską! na mielonym mięsie.



składniki: Na cienki spód: około szkl. mąki pszennej, 15g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 - 3/4 szkl. ciepłej wody, oliwa aromatyzowana czosnkiem i chilli - 1-1 i 1/2 łyżki, szczypta soli
1 pomidor, 1/4 papryki np. czerwonej, 1/2 czerwonej cebuli, 400g mięsa mielonego, 200g pieczarek, 350g sera żółtego, sól, pieprz, łyżka masła, oliwa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, zioła


wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli. W kubeczku rozcieramy drożdże z cukrem i jak już się rozpuszczą dodajemy łyżkę ciepłej wody, mieszamy  i dodajemy do mąki. Do miski z mąką dodajemy również oliwę oraz pozostałą ciepłą wodę, dawkując ją powoli ugniatając ciasto. Kiedy powstanie ciasto, które nie będzie już kleić się do rąk oprószamy je mąką i przykrywamy miskę ściereczką, pozostawiając ją w ciepłym miejscu aby ciasto mogło wyrosnąć. W tym czasie mięso mielone podsmażamy na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem. Pomidora oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półtalarki. Pieczarki kroimy w półtalarki i podsmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę do pizzy wysmarowaną oliwą. Lekko nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy koncentratem wymieszanym z łyżeczką ziół oraz oliwy. Posypujemy lekko serem żółtym. Następnie wykładamy mięso mielone rozkładając równomiernie na serze. Na wierzchu układamy pomidora, paprykę, cebulę, pieczarki oraz posypujemy ponownie serem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wstawiamy pizzę na około 15 minut.



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...