Kurczę pieczone z suszonymi pomidorami, czyli dwa obiady

11:18 Monika Chrzanowska 0 Comments

Najlepszym sposobem na dobry obiad zawsze jest kurczę pieczone. Jednak kiedy dołożymy do niego suszone pomidory i cebulkę po prostu zniewala podniebienie. Co zrobić kiedy następnego dnia, po wyjęciu z lodówki, kurczak nie wygląda tak smakowicie jak świeżo po upieczeniu? Wystarczy zrobić sos! Dzięki temu mamy wyśmienity obiad w postaci zapiekanego kurczaka w esencjonalnym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.




Kurcze pieczone w sosie podane z duszonymi pieczarkami oraz ziemniakami

składniki: 4 całe nogi kurczaka, cebula granulowana, papryka słodka, curry, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, kilka odcedzonych pomidorów suszonych z oliwy, cebula pokrojona w grubą kostkę, oliwa z suszonych pomidorów
na drugi obiad: 900ml bulionu drobiowo-warzywnego, 140g śmietany, 1 duża łyżka mąki, sól, pieprz


wykonanie: Mięso oczyszczamy lecz nie dzielimy na części. Przyprawiamy ( po 1 łyżeczce papryki i curry, 1 płaska łyżka cebuli granulowanej, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego), dodajemy czosnek i zalewamy 3-4 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce. Oczywiście można też od razu przyrządzić mięso. Mięso obsmażamy na patelni na rumiano, przekładamy do brytfanki, dodajemy suszone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5h.



Na drugi dzień po wyjęciu brytfanki z lodówki rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i podgrzewamy mięso. Przygotowany bulion mieszamy ze śmietaną, mąką oraz doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem dla wyostrzenia smaku. Całość wlewamy do brytfanki i podpiekamy około 40 minut. Rewelacyjne jest to, że mięso staje się wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...