Zupa szpinakowa

09:56 Monika Chrzanowska 0 Comments

Moja mała improwizacja na rodzinną kolację okazała się być całkiem smaczna i co ważniejsze - zyskała zwolenników! Każdemu polecam, szczególnie na wiosenne dni, zupę szpinakową.



składniki: 1 filet ryby (u mnie tilapia), 3-4 ziemniaki, porcja sera gorgonzola, włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler), 4 ząbki czosnku, opakowanie świeżego szpinaku, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, cebula suszona, 1 czubata łyżeczka mąki, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z cytryny


wykonanie: Piekarnik nastawiamy do 200 stopni. Na blaszce kładziemy czosnek (bez obierania) i wstawiamy do piekarnika aby przez chwilę go podpiec. Filet rybny myjemy i kroimy w kawałki. Włoszczyznę obieramy i przekładamy wraz z rybą do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą i dodajemy łyżkę soli wraz z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Wstawiamy na bulion. Kiedy się ugotuje bulion odcedzamy, pozostawiając jedynie ziemniaki i rybę. Na gotujący się bulion wrzucamy świeże liście szpinaku. Gotujemy aż szpinak ładnie zmięknie. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę oraz upieczony czosnek, który wcześniej obieramy. Całość miksujemy blenderem, tworząc krem. W małym kubeczku mieszamy śmietanę z mąką, a następnie hartujemy dodając bulion i mieszając. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz suszoną cebulą. Kremową zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz startym parmezanem.








0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...