Smażona sałata rzymska z limonkowo- miodowym winegretem
Niby początek tygodnia, a już znalazłam idealne rozwiązanie w ramach sprzątania lodówki. Tak naprawdę to danie mogłaby być zwykłą sałatką na zimno ale z przyjemnością przygotowałam ją w wersji na ciepło po wrzuceniu sałaty rzymskiej na patelnię z dodatkiem szalotki, pora oraz czosnku.składniki: 1 nieduża sałata rzymska, kilka plastrów fileta z indyka, 1 ząbek czosnku, mała szalotka, kawałek pora, 1 łyżeczka masła, pomidorki koktajlowe
winegret: 1,5 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka syropu cukrowego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, posiekana świeża mięta, szczypta soli morskiej
wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek wraz z szalotką oraz porem. Po chwili wrzucamy pociętą grubo sałatę rzymską, mieszamy i dodajemy poszarpane fragmenty fileta z indyka. W międzyczasie przygotowujemy winegret: wszystkie składniki przekładamy do małego słoiczka, który energicznie potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji.
Sałatę przekładamy na talerz, dodajemy pomidorki koktajlowe, a następnie całość polewamy winegretem. Opcjonalnie można całość oprószyć świeżo startym parmezanem.
Sałaty rzymskiej na ciepło jeszcze chyba nie jadłam; brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńdomyślam się, że to musi być bardzo smaczne, na pewno wypróbuję Twój sposób na sałatę rzymską :)
OdpowiedzUsuńTo jest to, co ja lubię., smak i zapach. Bardzo fajna propozycja na lekkie, ale i sycące danie. Podoba mi się tu. Będę tu zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuń