Rozgrzewająca cebulowa

14:01 Monika Chrzanowska 0 Comments

Kiedy za oknem tak pochmurna pogoda to odechciewa się wszystkiego. Jeszcze od samego rana męczy przeziębienie i ból głowy. Jednak z pomocą przyszła mi dzisiaj płyta z piosenkami Norah Jones i właśnie piosenka: "Life is better", a najlepszym sposobem na rozgrzanie okazała się zupa cebulowa.




składniki: 3 duże żółte cebule, 20g masła, 1 łyżka cukru trzcinowego, bulion drobiowy: 2 skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie i liść laurowy, sól, pieprz,30ml białego wina
pieczywo na grzanki i ser do starcia (u mnie gruyère)



wykonanie: Skrzydełka oczyszczamy, włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy łyżkę soli, zalewamy około 1l wody i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu i zdjęciu ewentualnych szumowin dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż mięso zmięknie.




Wszystkie cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Kiedy cukier również się rozpuści dodajemy cebulę i karmelizujemy ją.




Bulion przecedzamy, a następnie dodajemy do niego karmelizowaną cebulę i białe wino. Gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą i pieprzem.




Na kromki pieczywa kładziemy starty ser i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż ser się zarumieni.
Zupę można również zmiksować blenderem i podawać w formie kremu, jeżeli ktoś nie przepada za całymi kawałkami cebuli.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...