Tydzień kuchni brytyjskiej: Welsh Cawl

09:54 Monika Chrzanowska 0 Comments

Wczorajszy dzień okazał się być tak nieprzyjemny, że ostatkiem sił wróciłam do domu z myślami: łóżko + koc= spać. Jednakże po całym dniu marzyłam też o czymś gorącym i jednocześnie pysznym do jedzenia i tu z pomocą przyszło mi pyszne danie: Welsh Cawl - rewelacyjna rozgrzewająca zupa, która w jednej chwili postawiła mnie na nogi.

Nie byłabym jednak sobą gdym pod koniec nie wzbogaciła jej smaku o łyżkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę śmietany - w tej wersji zupa była cudowna!


składniki: 900g jagnięciny (u mnie pręga wołowa), 50g kaszy jęczmiennej średniej, 3 obrane i pokrojone w większe kawałki marchewki, 2 obrane i pokrojone w kawałki pietruszki, 1 mała cebula, 2-3 pory pokrojone w 4 mm kawałki, 500g obranych ziemniaków, świeży tymianek, listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz do smaku, szczypta pieprzu cayenne

*w większości przepisów występuje brukiew

wykonanie: Do garnka przekładamy umyte i pokrojone na większe kawałki mięso. Zalewamy wodą (ilość wody jak na zupę), dodajemy 1/2 łyżki soli i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu wytworzą się szumowiny, które dokładnie zbieramy. Następnie dodajemy obraną z wierzchniej warstwy cebulę, marchewki, pietruszki, kaszę jęczmienną oraz liść laurowy, świeży tymianek i ziarenka pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie do zupy, którą w razie odparowania zbyt dużej płynu, podlewamy dodatkową porcją przegotowanej wody. dodajemy obrane, pokrojone w większe kawałki ziemniaki i gotujemy przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone pory i gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Zupę podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Moja wersja ostateczna tej zupy dodatkowo wzbogacona została o łyżkę koncentratu pomidorowego, kilka kropli sosu Worcester oraz łyżkę śmietany.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...