Spaghetti słodko kwaśne

13:51 Monika Chrzanowska 0 Comments

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że nie zawsze chce się własnoręcznie przygotowywać sos do makaronu, szczególnie, ze półki w sklepie zachęcają szeroką gamą kolorowych słoiczków opisanych kuszącymi nazwami sosów. I owszem, można sobie od czasu do czasu pozwolić na odrobinę ułatwienia w życiu ale wtedy warto sięgnąć po najmniej przyprawiony sos, który charakteryzuje się przede wszystkim dobrą jakością pomidorów, wchodzących w skład sosu. Jednak najlepsze przepisy to te, które uczą czegoś od podstaw więc przedstawiam przepis na proste domowe spaghetti słodko kwaśne.




składniki: 3/4 opakowania makaronu spaghetti, 400-500g mięsa mielonego (np. z szynki), puszka pomidorów w sosie pomidorowym (bez skórki), 6-7 większych pieczarek, 1 duża cebula, 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej Kamis, 1 płaska łyżeczka bazylii/oregano, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, 1 płaska łyżeczka vegety do pieczarek, olej, 2 starte ząbki czosnku, masło, opcjonalnie sos worcester albo sojowy. opcjonalnie starty ser




wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając odrobinę oleju. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy dokładnie mięso, które lekko przyprawiamy solą i pieprzem.






W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy je w półplasterki, podobnie rozprawiamy się z cebulą. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki, przyprawiając je lekko solą, pieprzem i opcjonalnie vegetą. Kiedy się wysmażą dodajemy cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy aż się zeszkli.




Podsmażone pieczarki z cebulką przekładamy do mięsa, podlewamy odrobina wody, mieszamy i dalej dusimy razem na małym ogniu. Do rondelka z rozgrzaną łyżeczką masła dodajemy pomidory z puszki i zagotowujemy. Przyprawiamy bazylią/oregano, granulowaną cebulką, startym czosnkiem,  sosem worcester albo sojowym, solą oraz pieprzem. Dodajemy do patelni z mięsem, mieszamy. Całość doprawiamy cukrem oraz kwaskiem cytrynowym aż do uzyskania pożądanego smaku słodko kwaśnego. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Opcjonalnie można posypać startym serem.



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...