Rolada z kurczaka

13:45 Monika Chrzanowska 9 Comments

Nawiązując do poprzedniego wpisu, czyli do rozbierania kurczaka chciałabym przedstawić przepis na szybką roladę z kurczaka. Jest to przepis wymagający niewielu składników, a jednocześnie może się okazać idealnym daniem głównym jak również, po ostudzeniu, smacznym dodatkiem do kanapki.



składniki: 1 kurczak (około 1kg), sól, pieprz, 1 wyciśnięty ząbek czosnku lub czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, olej
sznurek do wiązania mięsa



wykonanie: Rozebrane mięso z kurczaka dokładnie nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do kurczaka zmieszanymi z niewielką ilością oleju. Następnie zawijamy mięso od lewej do prawej strony i dobrze ściskając sznurek, wiążemy mięso w roladę. Wierzch również nacieramy przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i przekładamy roladę. Wierzch nakrywamy folią  i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy dodatkowo przez 15-20 minut.
Ja swoją roladę w całości przeznaczam na kanapki, w związku z tym po upieczeniu roladę należy ostudzić i najlepiej zostawić w lodówce przez noc aby mięso się dobrze ścisnęło.









9 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowa wędlina:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim jest to bardzo prosty przepis :)

      Usuń
  3. Efekt końcowy apetyczny i to bardzo, ale trochę mnie przeraża rozbieranie kurczaka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy przychodzi chęć na przyrządzenie domowej rolady to strach sam mija i jakoś samo wychodzi :)

      Usuń
  4. ja raz robiłam rolade ze schabu, była super;) ale ta kurczkowa również mi się podoba.. kurczak ma delikatniejsze mięsko, więc rolada musi rozpływać się w ustach ;) mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna ta twoja roladka:)ja robię podobnie,tyle ze z farszem ,a oddzielenie szkieletu od mięsa nazywa się luzowanie kurczaka,to tak jako ciekawostka:)Pozdrawiam i zapraszam do do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. smakołyk:) ja zawsze robię nadziewaną mięsem mielonym i pieczarkami i też jest super ale tą też wyprubuję nawet na kanapki dla dzieciaków . a luzowanie kurczaka to pestka nic strasznego, :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...