Łosoś marynowany z cebulką oraz zielonym pieprzem

19:53 Monika Chrzanowska 12 Comments

Są smaki, które prześladują mnie do momentu aż nie przyrządzę czegoś własnoręcznie... Podobnie było z łososiem marynowanym, które urzekł mnie smakiem któregoś dnia podczas śniadania w lokalnej knajpce. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że to niebo w gębie na sam początek dnia, a jeszcze w towarzystwie świeżego twarogu ze szczypiorkiem... Po prostu zwala z kolan :)


składniki: 1/2kg fileta z łososia b/s, słoiczek 50g marynowanego zielonego pieprzu, 1/2kg cytryn, 2 cebule, sól, olej

wykonanie: Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn. Łososia kroimy, za pomocą ostrego noża w cieniutkie plasterki. Cebule siekamy w piórka i sparzamy we wrzątku. Pokrojonego łososia układamy w pojemniczku i zalewamy sokiem z cytryn - sok ma wystawać ponad łososia. Tak przygotowany pojemniczek zamykamy, chowamy do lodówki i po około 3 godzinach wyjmujemy i sprawdzamy czy łosoś się "sparzył" i nabrał jasnego, lekko białego koloru. Jeżeli tak - odcedzamy łososia z soku z cytryn. Następnie w pojemniczku układamy warstwę łososia, posypujemy szczyptą soli, układamy odrobinę cebuli, kilka ziarenek pieprzu i tak aż do wyczerpania. Następnie całość zalewamy olejem i odstawiamy na 24h.





12 komentarzy:

  1. uwielbiam marynowany zielony pieprz :) w połączeniu z łososiem musi być rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. szukałam takiego przepisu i... znalazłam tutaj.
    czekam na efekty, bo po odczekaniu trzech godzin i przekładaniu zostały jeszcze 24 godziny. choć i tak spróbuję wcześniej.
    ciekawa jestem, czy będzie to ten smak, który znam.
    jednak już mogę napisać... DziękujĘ!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania :) pozdrawiam :*

      Usuń
    2. Czy to powinno wyść kwaśne?? Bo mi łosoś wydaje się zbyt mocno kwaśny

      Usuń
    3. Czasami zależy od kwasowości cytryn, jeżeli masz wrażenie, że soku jest za dużo, po prostu zmniejsz ilość soku na porcję łososia. Czasami zbyt delikatne mięso łososia nabiera mocno intensywnego smaku cytrynowego i zmienia to jego walory smakowe. W tej chwili ja już robię porcję "na oko" i jak wydaje mi się, że efekt końcowy mógłby być zbyt cierpki to zużywam mniej cytryn.

      Usuń
  4. czy ten łosoś ma być surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Właśnie surowy poddawany jest marynowaniu, a sok z cytryny sparza łososia.

      Usuń
  5. Znam ten smak jesli to ten przepis to byłoby codownie bo ten łosoś jest przepyszny - przynajmniej w restauracji. Ciekawa jestem czy można dodac do cytryn troche cukru bo ten co jadlam był delikatny i lekko słodkawy? Czy dodając cukier zaparze rybe czy lepiej nie ryzykować? z góry dziękuje za odpowieć i cudowny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby dosładzania łososia :) On sam jest delikatny w smaku po przygotowaniu, szczególnie, że cebulka w trakcie marynowania oddaje swoją słodycz. Pamiętaj, że dużo zależy ten od ryby. Niekiedy zdarza się, że jest ona bardziej intensywna w smaku i przez to również może nieco inaczej smakować. Kiedyś jak jeszcze zamawialiśmy sami łososia marynowanego w jednej z pobliskich restauracji to zdarzało mi się nie zjeść swojej porcji, tylko przekazać ją Aleksandrowi, bo łosoś był dla mnie zbyt intensywny w smaku, którego ja nie byłabym w stanie przełknąć ale to też kwestia czasu marynowania :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...