Kotlety ziemniaczane z duszoną cebulką

15:33 Monika Chrzanowska 4 Comments

Zastanawialiście się kiedyś co zrobić z małą porcją utłuczonych ugotowanych ziemniaków? Aby nie było szkoda wyrzucić to dzisiaj wykorzystałam małą porcję do zrobienia kotletów ziemniaczanych. Całość podana z pyszną duszoną cebulką!



składniki: 4 łyżki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, 1 jajo, 2 łyżki mąki, bułka tarta, sól, pieprz, olej
1 cebula pokrojona w krążki, 1 łyżka masła, trochę wody



wykonanie: Składniki na kotlety mieszamy, dokładając wpierw bułkę tartą w takiej ilości aby masa przypominała mięso mielone na kotlety. Następnie kotlety ziemniaczane obtaczamy w bułce i obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, dokładnie z dwóch stron. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na złoto cebulkę z dodatkiem soli  i pieprzu, a następne podlewamy 4-5 łyżkami wody i chwilę dusimy. Gotowe kotlety podajemy z duszoną cebulką.



I żeby nie było, to pisząc Wam tego posta sama zajadam się takimi kotlecikami! :)

4 komentarze:

  1. ziemniaczki i cebulka to zawsze zgrany duet ;)
    mniam

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez tej cebulki, jako dodatku, te kotlety nie miałyby najmniejszego sensu. Proponuję dodać do masy białego sera i podsmażonej cebulki z boczkiem. Powstanie coś na kształt nadzienia do pierogów ruskich :).

    OdpowiedzUsuń
  3. To sie nazywa nie marnowanie jedzenia:) Ja mieszam ziemniaki jeszcze z ugotowanym na twardo jajkiem

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...