Sernik londyński, czyli co się stało z ciastkami Digestive

11:05 Monika Chrzanowska 10 Comments

W poście o ciastkach Digestive wstawiłam informację o planowanym niecnym wykorzystaniu ich w kolejnym przepisie. I tak też się stało! Wieczorową porą, a raczej prawie nocną (bo po 22) weszłam do kuchni i zajęłam się przygotowywaniem sernika londyńskiego. Niezbyt dużo pracy ale oczekiwanie na efekt, przez całą noc, nie pozwoliło mi zmrużyć oka. Wracając jednak do sernika, który napoczęłam z samego rana - wnętrze jest kremowe i delikatne, wilgotne. Idealnie komponuje się ze spodem z ciasteczek oraz warstwą orzechowo- śmietankową. Po prostu niebo w gębie :)



składniki: 160g ciastek Digestive (przepis), 80g niesolonego miękkiego masła (może być stopione i ostudzone), 500g półtłustego twarogu, 250g serka mascarpone, 160g cukru, 3 jaja, 2 żółtka, 3 łyżki soku z cytryny
warstwa śmietankowo-orzechowa: 200g kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła orzechowego
tortownica o średnicy 20cm, gruba folia aluminiowa (ja opakowałam tortownicę 3 warstwami), brytfanka większa od tortownicy

wykonanie: Ciastka rozdrabniamy dokładnie i mieszamy z masłem. Wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, chociaż ja wstawiłam do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Twaróg miksujemy za pomocą blendera z serkiem mascarpone. Masa ma być kremowa i jednolita. Dodajemy jajka, żółtka i dalej miksujemy blenderem Następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Wstawiamy w czajniku wodę.
Wyłożoną ciastkami tortownicę dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową otaczając tortownicę aż po brzegi. Do tortownicy nalewamy masę serową. Tortownicę w folii wstawiamy do brytfanki, a następnie do brytfanki nalewamy (do połowy wysokości tortownicy) wrzątek. Ostrożnie wstawiamy brytfankę z umieszczoną w środku tortownicą do piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut.
Śmietanę dokładnie ubijamy z cukrem oraz masłem orzechowym. Krem będzie miał lekko słonawy posmak.
Po upieczeniu sernika, delikatnie wyciągamy całość z piekarnika i za pomocą łyżki na wierzch ściętego ciasta nakładamy masę śmietankową. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy całość z piekarnika. Następnie ostrożnie wyjmujemy tortownicę z brytfanki. Zdejmujemy z niej folię aluminiową i odstawiamy tortownicę z sernikiem do ostygnięcia na kratce. Po ostudzeniu ciasto chowamy do lodówki i podajemy schłodzone!


10 komentarzy:

  1. mniammmmmm zapowiada się fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie smakuje bardzo dobrze :) szczególnie, że jedyne serniki jakie jadam to właśnie te, które mają wilgotne wnętrze :) ten sprawdza się w 100% :)

      Usuń
  2. sernik wygląda pysznie i do tego jest na domowych ciastkach, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe ciastka pasują do tego najlepiej... Być może dlatego, że właśnie są swojej roboty:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja chyba rozpoczynam sezon sernikowy, bo dzisiaj już wzbogaciłam bloga o kolejny przepis :)

      Usuń
  4. Ja wczoraj od 22 piekłam jagodzianki i oczywiście czekałam aż ciasto wyrośnia itd, więc zajęło to wieki, ale za to wstałam o 6 rano i przed podróżą pociągiem zjadłam sobie jedną z kawą. Fajne jest nocne gotowanie, a efekt widać zadowalający :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie zawsze mam siłę ale nie da się ukryć, że miło jest rano wstać i mieć w zanadrzu jakieś cudo w lodówce :)

      Usuń
  5. Ser i mascarpone już mama bo w Lidl była promocja więc teraz potrzebne chęci aby zrobić ten pyszny sernik.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...