Udka z kurczaka w boczku ze śliwkami w sosie śmietanowym

17:49 Monika Chrzanowska 3 Comments

Kolejny przykład tego, że gotowanie powinno być przyjemnością, a nie udręką i wystarczy chwila w kuchni aby powstało proste ale za to smaczne danie. Pieczone udka z kurczaka owinięte boczkiem, zapieczone ze śliwkami w sosie śmietanowym, a do tego podane z puree serowo ziemniaczanym... Idealne na brzydkie poniedziałkowe i w dodatku deszczowe popołudnie  - uśmiech na twarzy gwarantowany! :)


składniki: 4 udka z kurczaka, sól, pieprz, pikantna przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek, 4 cienkie plastry wędzonego boczku, 150g śliwek suszonych, 120ml śmietanki kremówki, 1 cebula czerwona

puree: 500g ziemniaków, 100g sera mimolette, pieprz świeżo mielony, trochę ciepłego mleka, 1 łyżeczka masła

wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Każde udko owijamy plastrem boczku. Cebulę kroimy w krążki i wykładamy dno brytfanki. Na cebuli układamy udka owinięte boczkiem, brytfankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, dodajemy suszone śliwki, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie do zawartości brytfanki dodajemy śmietanę kremówkę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy sos z mięsa z kremówką, pieczemy przez kolejne 10 minut.


Jak zrobić puree serowo ziemniaczane?

Ziemniaki obieramy i wstawiamy z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, a następnie dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, ser, masło i rozdrabiamy za pomocą blendera, dolewając co jakiś ciepłe mleko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3 komentarze:

  1. Szczególnie przemawia do mnie to puree, że też sam nigdy na to nie wpadłem. Przyznam szczerze, że nie miałem okazji spróbowania sera Mimolette. Cheddar się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, że u mnie ser Mimolette właśnie jest w zastępstwie sera Cheddar, także na pewno się nada :) Obydwa lubię zarówno za smak jak i za przepiękny kolor :)

      Usuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) lubie takie dania:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...