Smażony kurczak z rosołu z surówką z pora

14:25 Monika Chrzanowska 3 Comments

Marnotrawstwem byłoby nie zużycie mięsa z rosołu, szczególnie, że nie tylko rosołem człowiek żyje :) Szybkim rozwiązaniem okazało się podsmażenie ugotowanego mięsa z przyprawami oraz cebulką, a całość podana z puree z ziemniaków oraz z prostą surówką z pora i marchewki.


składniki: 3 udka oraz 2 skrzydełka ugotowane w rosole, 1 duża cebula, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka mieszanki przypraw do kurczaka, 1/3 szkl. rosołu do podlania, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki oleju
surówka: 1 duży por, 1 małe jabłko, 1 marchewka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 duża łyżka majonezu, sól, pieprz

wykonanie: Mięso z rosołu odcedzamy, delikatnie odcinamy kości i dzielimy mięso na mniejsze kąski. Cebulę kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy mięso, oprószając przyprawami. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając. Mięso podlewamy rosołem i dusimy przez kilka minut.
Pora oczyszczamy i kroimy w półtalarki. Jabłko i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do pora. Całość mieszamy z jogurtem, majonezem, solą oraz pieprzem.
Obiad podajemy z puree z ziemniaków.

3 komentarze:

  1. Fajne. Nigdy nie wiem, co zrobić z rosołowy kurczakiem, a jeść takiego nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze możesz jeszcze dołożyć pieczarki, paprykę lub inne warzywa, wtedy mięso nabierze więcej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł na kurczaka...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...