Kanapka z boczkiem, karmelizowaną cebulą i mango chutney

14:12 Monika Chrzanowska 2 Comments

Ostatnio bardzo sporadycznie zaglądam na bloga. Mogłabym powiedzieć, że jest to chwilowa przerwa techniczna ale prawda jest taka, że nie udzielam się ostatnio kulinarnie w takim stopniu jak kiedyś. A teraz smakoszy smaków słodko- słonych zapraszam na kanapkę z boczkiem, karmelizowaną cebulą i mango chutney (Patak's). Warto spróbować!


Składniki: dwie kromki pieczywa np. tostowego, 4 cienkie plasterki boczku (albo więcej), 1 mała cebulka, łyżeczka masła, łyżeczka golden syropu, mango chutney, łyżeczka oleju do smażenia (ewentualnie bez tłuszczu można upiec kanapkę w tosterze), ser żółty, sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Karmelizujemy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła oraz golden syropu. Na tej samej patelni obsmażamy plasterki boczku oprószone solą oraz pieprzem. Kromki pieczywa smarujemy po wewnętrznej stronie mango chutney (Patak's), kładziemy ser żółty, wysmażony boczek i cebulkę, przykrywamy drugą połówką pieczywa i obsmażamy na oleju z dwóch stron na rumiano bądź opiekamy w tosterze.




2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...