Włoska zupa Minestrone

13:15 Monika Chrzanowska 1 Comments

Hej ho! Dawno mnie nie było! Dlatego też teraz, przeziębiona i lekko zawstydzona przychodzę do Was prosić o wybaczenie, przynosząc w ramach przeprosin garnek pysznej i gorącej zupy Minestrone!
Moja wersja Minestrone jest wyjątkowa w smaku - aby go urozmaicić dodałam botwinkę, którą dzisiaj ujrzałam w sklepie oraz pomidory z puszki. Kolejnym sekretnym składnikiem były listki świeżej bazylii wrzucone pod sam koniec gotowania i oczywiście szczypta moich umiejętności ;)
Mam nadzieję, że szybko spotkamy się tutaj ponownie, a tymczasem zapraszam do przepisu.


Składniki: 2 marchewki, 1 ziemniak, 2 cebulki szalotki, 3 łodygi selera naciowego, 2 pieczarki, 1 pięczek botwinki, ząbek czosnku, 1/2 cukinii, 2-3 pomidory z puszki, 2 łyżki gotowych zacierek, 1,5-2l dobrego bulionu, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, tymianek, 3 listki bazylii, parmezan do posypania

Wykonanie: Marchew i ziemniaka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Część korzenną botwniki kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki kroimy w półplasterki, selera kroimy w paseczki. Całość przekładamy do garnka, dodajemy oliwę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 3-4 minuty. Następnie warzywa zalewamy bulionem i kiedy zupa zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię - uprzednio wydrążając część nasienną oraz pokrojone w paseczki liście botwinki, zdrewniałą część wyrzucamy.
Całość gotujemy około 15 minut, dodając w międzyczasie pokrojone w grubą kostkę pomidory oraz liście bazylii i szczyptę tymianku. Pod koniec dodajemy zacierki i gotujemy aż będą al dente. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...