Kurczak palce lizać
Nikt nie powiedział, że kurczaka należy robić tylko w tradycyjnej panierce bądź marynacie. Tym razem sięgam po gorczycę i kolendrę, a do tego... miód i słodka musztarda. Kurczak po prostu palce lizać!składniki: 4 udka kurczaka, marynata do mięs z gorczycą i kolendrą, 1-2 ząbków czosnku, łyżka oliwy, sól, pieprz, miód, słodka musztarda (Develey)
wykonanie: Mięso myjemy i dokładnie oczyszczamy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso przekładamy do miski.Wsypujemy odrobinę marynaty do mięs, starty drobno czosnek i polewamy oliwą. Odstawiamy na kilka minut.
Dodajemy 2 łyżki musztardy i około łyżki miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy całość.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ,w uprzednio rozgrzanym piekarniku, około godziny w temp. 180 stopni C . Po jakimś czasie możemy odrobinę zmniejszyć temperaturę.
0 komentarze: