Pierożki z mięsem
Pierogi podobnie jak zupa pomidorowa nigdy mi się nie przejadają. Tym razem delikatne pierożki na bazie gotowanego mięsa z szynki. Już nie mogę doczekać się odsmażania... !
składniki: farsz: około 1/2 kg mięsa z szynki (ewentualnie łopatki albo biodrówki), marchewka, 1 czerwona cebula, 1 zwykła cebula, około 6 pieczarek, sól, pieprz, masło do smażenia
ciasto: 3 szkl. mąki, 2 jaja, szczypta soli, 3/4 szkl. ciepłej (ale nie gorącej!) wody
wykonanie: Mięso z szynki, obraną i umytą marchewkę zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy około 45 minut. Pieczarki myjemy, kroimy np. na 4 części, cebulę również kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarkę, a pod koniec dorzucamy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Ugotowane mięso studzimy i wraz z resztą składników: pieczarkami z cebulą, marchewką mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, sól, wodę i wyrabiamy ciasto aby nie kleiło się do rąk. Następnie z gotowego ciasta ucinamy po kawałku i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy placki (nie mogą być zbyt cienkie, bo mogą puścić farsz). Większą szklanką albo maszynką do pierogów wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy bądź zawijamy obwarzanek, jak na zdjęciu.
Do większego garnka wlewamy sporo wody i solimy około łyżki. Gotujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 min od momentu wypłynięcia. na małym ogniu. Po odcedzeniu należy pamiętać aby naczynie na które wyłożymy pierogi lekko posmarować oliwą, aby zapobiec sklejaniu się pierogów.
0 komentarze: