Gnocchi zapiekane w kremowym sosie pieczarkowym ze szpinakiem i mascarpone
Świeżo przygotowane gnocchi to główny składnik mojego dzisiejszego dania - gnocchi zapiekane w kremowym sosie pieczarkowym ze szpinakiem i mascarpone. Mam nadzieję, że, tak jak ja miałam na nie ochotę, tak również Wy szybko sięgniecie do tego przepisu i skosztujecie rewelacyjnych włoskich klusek, które po prostu rozpływają się w ustach!składniki: świeże gnocchi (przepis), 4-5 dużych pieczarek, dowolna ilość świeżego szpinaku ( u mnie 3 garści), 3 łyżki serka mascarpone, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 3/4 szkl. przegotowanej wody, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki masła, odrobina startego żółtego sera lub parmezanu
wykonanie: Świeże gnocchi przekładamy do naczynka żaroodpornego. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wysmażamy pieczarki z dodatkiem soli oraz pieprzu. Kiedy zaczną się dusić, podlewamy wodą i dodajemy świeży szpinak. Po kilku minutach dodajemy mascarpone oraz śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy gnocchi, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut - aż całość się lekko zarumieni.
Przepis na gnocchi już zapisałam. Uwielbiam kluski, podobnie, jak Ty, a Twoja propozycja ich podania kusi mnie podwójnie :)
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że bardzo mnie to cieszy ;)
Usuńidealne dla wielbicieli klusek i makaroniarzy:D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie... :)
UsuńNo to najlepiej od razu zrobić podwójną porcję- jedną zjeść od razu a gruga do tego dania będzie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc i ja się nad tym zastanawiałam :P Bo kluseczki wyszły takie delikatne w smaku, że palce lizać :)
Usuńwspaniały przepis, akurat podobny obiad planuję na jutro, tylko bez gnocchi (uwielbiam brzmienie tego słowa - njoki, takie mniamutne) a z makaronem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
To dopiero musi być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńMhmmm, pyszne... i te pieczarki!
OdpowiedzUsuń