Strogonow

15:43 Monika Chrzanowska 1 Comments

Dawno nic nie publikowałam, a szkoda, bo w międzyczasie pojawiła się na stole pyszna lasagne! Podejrzewam jednak, że i na jej wstawienie przyjdzie czas podczas kolejnych przygotowań ale póki co przedstawiam przepis na mojego strogonowa!

Uczciwie uprzedzam, że strogonowa należy przyprawić na pikantnie. Dopiero wtedy oddaje charakter potrawy.

PS. Wątpliwa jakość zdjęcia... Niestety oryginalne zginęły z serwera, a kopie niestety słabej jakości...




składniki: 700g mięsa wołowego na gulasz, 250g pieczarek, 3 mniejsze papryki (czerwona, żółta, zielona), 2 średnie cebule, 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 szklanki wody, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, sos worcester, sok z cytryny, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, tłuszcz do smażenia, mąka kukurydziana lub pszenna (około 1 dużej łyżki)


wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. W głębokiej patelni - garnku rozgrzewamy tłuszcz i  podsmażamy mięso przyprawiając je solą i pieprzem i dodając ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę dzielimy na cztery i siekamy - dodajemy do mięsa, mieszamy i dalej podsmażamy. W międzyczasie pieczarki kroimy w talarki, paprykę w kostkę (gniazdo nasienne wycinamy i wyrzucamy) i dodajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy wszystko lekko się podsmaży oprószamy mąką kukurydzianą bądź pszenną i podlewamy wodą. Powstały sos doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryką słodką oraz ostrą oraz sosem worcester. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...