Ciasto marchewkowe (obiecane!) z kremem z białej czekolady i mascarpone

22:18 Unknown 7 Comments

Dawno, dawno temu... Obiecałam ciasto marchewkowe :) Niestety zgubiłam swój ulubiony przepis więc tym razem będzie wersja wymyślona na szybko ale mimo tego gwarantuję, że smakuje wyśmienicie!



składniki: (na niskie ciasto tortownica 24cm) 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. miodu, 2 jaja, 220g startej drobno marchewki, bułka tarta, tłuszcz do wysmarowania tortownicy
krem: 150g białej czekolady, 250 serka mascarpone, 100ml schłodzonej kremówki

wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i mieszamy. W drugiej misce dokładnie rozbijamy jajka, dodajemy miód, olej i dobrze mieszamy - dodajemy do produktów sypkich i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy startą marchew i również mieszamy. Piekarnik nastawiamy na około 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut (ciasto sprawdzamy patyczkiem).
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka wlewamy wodę i wstawiamy do gotowania. Na wierzch wkładamy metalową miskę i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę i czekamy aż się rozpuści), a następnie studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką na gładką masę, po czym dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie dzielimy na pół. Przekładamy połową kremu. Drugą połową kremu smarujemy wierzch ciasta, który posypujemy kawałkami białej czekolady oraz startą skórką z cytryny.



7 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...