Festiwal pizzy, czyli z sosem i meczowa

21:20 Monika Chrzanowska 0 Comments

Zanim zaczął się mecz u mnie w kuchni już zawrzało! Dwie patelnie smażyły pieczarki, mięso... Pierwszą powstałą pizzą była tradycyjnie pizza z sosem (przepis), a kolejną... szybka pizza meczowa :-)



składniki na pizzę meczową: 8 pieczarek pokrojonych w cienkie talarki, 1/4 piersi z kurczaka pokrojona w paski, 2 plasterki szynki pokrojone w dużą kostkę, 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w półsłupki, 150g startej mozarelli, 1 pomidor, masło, sól, pieprz, oregano, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny
ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki, 10g świeżych drożdży, ciepła woda, olej, sól, 1 czubata łyżeczka cukru

wykonanie: Ciasto na pizzę: do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy dobrą szczyptę soli. W garnuszku rozcieramy drożdże z cukrem aż się roztopią i dodajemy trochę ciepłej wody - wlewamy do mąki. Dodajemy łyżkę oliwy i powoli zagniatamy ciasto, dodając w międzyczasie ciepłej wody, tak aby ciasto stało się elastyczne. Zagniecione ciasto formujemy w kulkę i delikatnie obtaczamy olejem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką - odstawiamy w ciepłej miejsce do wyrośnięcia (min. 15 minut).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pierś z kurczaka przyprawioną solą oraz pieprzem. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pieczarki i ładnie podsmażamy. Pomidora kroimy w cząstki i podsmażamy na małej patelni z dodatkiem łyżeczki masła (można to zrobić w małym garnuszku) oraz z posiekanym drobno ząbkiem czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Pomidor powinien się rozłożyć i tutaj można dowolne: albo przecieramy całość przez sito albo po prostu rozdrabniamy blenderem. Wyostrzamy smak sosu pomidorowego sokiem z cytryny.
Wyrośnięte ciasto dobrze ugniatamy w misce na płasko i przekładamy do blachy nasmarowanej olejem - ciasto dokładnie rozkładamy i nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy odrobiną startej mozarelli, a następnie układamy podsmażone mięso z pieczarkami, szynkę oraz pokrojoną paprykę. Pizzę posypujemy resztą startego sera. Piekarnik nagrzewamy na maksymalną temperaturę ( u mnie 250 stopni) i wstawiamy pizzę na około 10-15 minut (termoobieg).



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...