Barszcz biały

00:00 Monika Chrzanowska 1 Comments

Święta, Święta i po Świętach... Korzystając z wolnej chwili postanowiłam przedstawić Wam przepis na tradycyjny barszcz biały, który pojawia się co roku na moim świątecznym stole. Wiadomym jest, że wspaniale byłoby przygotować go na domowym zakwasie, jednakże zakwas zakupiony w sklepie również będzie odpowiedni. Tym razem jednak postanowiłam smak barszczu wzbogacić korzystając, z przesłanej mi przez firmę Kamis, przyprawy do żurku i barszczu białego. 


składniki: (na garnek 5l) 1kg łopatki wieprzowej z kością, 1kg chudych żeberek wieprzowych, 1/2kg żeberek wędzonych, kawałek swojskiej kiełbasy, włoszczyzna, 4 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, cebula podpieczona, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka, 1/2l zakwasu na barszcz biały, 350g śmietany 30%, 1 łyżka mąki, 4 żółtka, przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis (poniżej podgląd opakowania)

wykonanie: Mięso myjemy, w razie potrzeby dzielimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu, podpieczoną cebulkę, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i łyżkę soli. Całość zalewamy zimną wodą i wstawiamy. Gotujemy wywar aż do chwili kiedy mięso będzie miękkie i będzie z łatwością odchodzić od kości. Wywar odcedzamy, dodajemy zakwas oraz pokrojoną w mniejsze kawałki swojską kiełbasę. Mięso wyjęte z wywaru lekko studzimy i rozdzielamy na mniejsze kawałki (niezbyt duże!), usuwając tłuszcz, po czym dodajemy z powrotem do wywaru. Całość doprawiamy chrzanem ze słoiczka, solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Gotujemy przez kilka minut aby wszystko się dobrze "przegryzło". W garnuszku roztrzepujemy dokładnie śmietanę z łyżką mąki oraz z żółtkami. Hartujemy gorącym barszczem (do masy śmietanowej dodajemy powoli gorący barszcz, cały czas roztrzepując) i przelewamy do barszczu. Gotujemy przez jakiś czas, jednak zważając na to aby nie doprowadzić do wrzenia. Przed zaprawieniem barszczu masą śmietanową można do barszczu dodać białą kiełbasę i gotować aż kiełbasa będzie gotowa. Barszcz doprawiamy do smaku przyprawą do żurku i barszczu białego Kamis. Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.



1 komentarz:

  1. Ostatnio miałam ochotę właśnie na tą zupę,a le wczoraj w końcu mama dla mnie zorbiła! :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...