Tydzień kuchni brytyjskiej: Cottage pie

09:30 Monika Chrzanowska 2 Comments

Jest coś niesamowitego w zapiekankach, szczególnie tych wykończonych warstwą puree z ziemniaków. Cudownie otulają zmysły podczas chłodnych jesiennych dni i choć brzmi to śmiesznie to tak właśnie to czuję :) Cottage pie jest bez wątpienia jedną z moich ulubionych pozycji, którą Wam przedstawiam podczas tygodnia kuchni brytyjskiej - naprawdę warto spróbować!


składniki (2 porcje): 300g mięsa wołowego mielonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, ząbek czosnku, 150 ml bulionu - może być warzywny, 1/3 szkl. czerwonego wina, 1 łyżka sosu Worcester, 80g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka smalcu
warstwa puree: 4 duże ziemniaki, 1/2 szkl. startego sera cheddar, 1 duża łyżka masła, 4 łyżki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka soli

wykonanie: Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki, ubijamy tłuczkiem i dodajemy masło, połowę porcji startego cheddara, mleko oraz szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej.
W głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy mięso mielone z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę, posiekaną cebulkę oraz czosnek i smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie całość podlewamy winem oraz bulionem z dodatkiem sosu Worcester i dusimy przez około 15-20 minut aż sos odparuje. Pod koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym i jeszcze przez chwilkę smażymy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynka wypełniamy po równo masą mięsną, na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na końcu całość posypujemy pozostałym serem cheddar. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut aż wierzch zapiekanek ładnie się zarumieni.

2 komentarze:

  1. W Irlandii serwują shepherd's pie. Bardzo podobną, pyszne są takie zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tą zapiekankę. Idealna na chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...