Mini mielone z ryżem i papryką w sosie warzywno pomidorowym

13:49 Monika Chrzanowska 6 Comments

Proste obiady są dla mnie największym wybawieniem, szczególnie wtedy kiedy brak czasu na eksperymentowanie w kuchni. Aby jednak nieco urozmaicić tradycyjne smaki, postanowiłam mielone nieco zmniejszyć i wzbogacić o nowe smaki.


składniki: 500g mięsa mielonego z szynki, 100g ryżu, 1/4 papryki pokrojonej w kosteczkę, 1 czubata łyżka cebuli granulowanej, świeża lub suszona posiekana natka pietruszki1 jajo, 4-5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia, 120g koncentratu valfrutta, 200g włoszczyzny krojonej w paski, 1/2 kostki rosołowej

wykonanie: Mięso dokładnie mieszamy z ryżem, papryką, cebulą granulowaną, pietruszką solą, pieprzem, bułką tartą oraz jajkiem. Z przygotowanego mięsa tworzymy kulki wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce. W płaskim garnku rozgrzewamy około 900ml wody wraz z włoszczyzną oraz kostką rosołową. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kotleciki, po czym przekładamy je do wywaru. Mięso obgotowujemy aż ryż ładnie napęcznieje, zaprawiamy koncentratem i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas aby mięso nabrało smaku. Ja dodatkowo wygotowałam sos i podczas podania obiadu miałam cudowny sos warzywny.










6 komentarzy:

  1. fajny sposób na odświeżenie klasycznego mielonego.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe wydanie szybkiego i smacznego obiadu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mój mężczyzna nie dość, że zjadł obiadek to jeszcze za moimi plecami szybko obsunął dodatkową porcję :) Tak mu smakowało :)

      Usuń
  4. mielone z ryżem jadłam kiedyś u koleżanki, ale nie takie do których daje się surowy ryż ...a jak widać mozna:) klopsiki I klasa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim wiadomo, że podczas gotowania ryż również zdąży się ugotować :)dlatego też nie ma potrzeby wcześniej go przygotowywać :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...