Tydzień kuchni brytyjskiej: śniadanie angielskie

09:53 Monika Chrzanowska 1 Comments

Śniadanie angielskie rozpoczyna wraz z poniedziałkiem tydzień kuchni brytyjskiej. I choć Full English breakfast zawiera w sobie dodatkowo fasolkę, to ze względu na to, że osobiście aż tak bardzo jej nie kocham - pozwoliłam sobie na jej brak :) Dodatkowo do przygotowania śniadania użyłam pysznych białych kiełbasek, które, jak dla mnie, w tym zestawieniu smakowały najlepiej.


składniki: 1 jajko, 2 plastry boczku wędzonego, 2 białe kiełbaski, 1/2 pomidora malinowego, 4 pieczarki, 2 tosty przekrojone po ukosie, sól, pieprz, smalec
opcjonalnie: fasolka w sosie pomidorowym

wykonanie: Do wykonania tego dania potrzebne będą dwie patelnie - jedna zwykła, druga grillowa. Obydwie patelnie rozgrzewamy, rozsmarowując niewielką ilość smalcu. Na patelni grillowej smażymy: białe kiełbaski, pomidora oraz tosty, zaś na zwykłej patelni: boczek, pieczarki oraz jajko sadzone, oprószone solą oraz pieprzem.

1 komentarz:

  1. Ech, chyba ja tez w koncu wrzuce przepis na prawdziwe szkockie sniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...