Kurczak z warzywami

14:03 Monika Chrzanowska 0 Comments

Kurczak z warzywami to nic innego jak bardziej warzywna wersja kurczaka w sosie śmietanowym. Dodatek marchewki, groszku oraz brokułów nadaje zarówno kurczakowi jak i sosowi przyjemnego smaku. Idealny z dodatkiem ryżu bądź ziemniaków.


składniki: 800g części z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka), 2 duże marchewki, 150g mrożonego groszku, 200g różyczek brokuła, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, śmietana 18% (ilość wedle uznania), 2 płaskie łyżeczki mąki, bulion drobiowy, oliwa, tłuszcz do smażenia

wykonanie: Mięso dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka oraz odrobinę oliwy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kurczaka na rumiano, a następnie przekładamy do garnka. Kurczaka zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy groszek oraz brokuły i gotujemy do miękkości. Mąkę rozprowadzamy z niewielką ilością wody i dodajemy do sosu - całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec sos zaprawiamy śmietaną.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...